Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Gezondheid

Bewaar condooms liever niet op deze zes plekken

istock-handtas.jpg

Ga je op een romantische date? Dan kan het wel zo verstandig zijn om condooms mee te nemen. Maar bewaar ze dan liever niet, zoals veel mensen doen, op een van deze zes plekken.

Veel mensen bewaren een condoom in hun portemonnee, hebben er nog eentje op de bodem van hun handtas liggen of stoppen een rubbertje in hun broekzak. Je weet tenslotte maar nooit wanneer je hem nodig hebt. Maar volgens Karin O’ Sullivan, hoofd van de Britse seksuele gezondheidsorganisatie FPA, zijn dat nu juist de slechtste plekken om het voorbehoedsmiddel te bewaren.

Vermijd warmte en wrijving

“Warmte, wrijving en licht kunnen de kwaliteit en veiligheid van condooms aantasten,” legt ze uit in Metro UK. En een condoom wordt natuurlijk warm als ie in je broekzak zit, zelfs als er een portemonnee omheen zit. Natuurlijk kan het voor één avond weinig kwaad, maar berg liever niet keer op keer dezelfde ongebruikte condoom op in je broekzak. In een portefeuille kan een condoom bovendien (ongemerkt) beschadigd raken door de randjes van pinpassen of andere inhoud. Los in je handtas is natuurlijk nog linker: bij je scherpe sleutels en wat je daar nog meer aan puntigs in hebt zitten. Één klein gaatje en je loopt het risico om zwanger te raken of een soa op te lopen.

Liever niet hier

Behalve je broekzak en portemonnee zijn er nog meer onverstandige ‘condoombewaarplekken’. Bijvoorbeeld:

  • de badkamer (vanwege vocht)
  • de auto (vanwege warmte)
  • elke plek met direct zonlicht.

De beste plek om condooms te bewaren

Wat dan wél een goede bewaarplek voor een condoom is? Volgens O’ Sullivan kun je condooms het best bewaren op plekken waar ze niet worden blootgesteld aan hitte, scherpe objecten, licht of vocht. “Je nachtkastje is de ideale plek, maar het is ook prima om een condoom in een klein etuitje in je handtas te doen, zodat hij niet los op de bodem van je tas ligt.” Een condoom voor je condoom, zeg maar. En hij kán wel in je portemonnee, maar stop hem dan in een apart vakje waar hij niet beschadigd kan worden door andere voorwerpen in je portemonnee. Vergeet ook niet de houdbaarheidsdatum van het condoom in de gaten te houden, aldus de seksexpert.

Foto | iStock

Ook interessant