null Beeld

Bevatten groente en fruit tegenwoordig minder voedingsstoffen?

Je hebt misschien wel eens gehoord dat groente en fruit minder voedingsstoffen bevatten dan vroeger. Maar dat is nooit goed aangetoond. Wat wel zeker is: het eten van groente en fruit draagt bij aan je gezondheid.

Hoe komt zo’n fabel over groente en fruit de wereld in? Dit soort berichten worden verspreid op basis van slecht uitgevoerd onderzoek. Op basis van goed onderzoek kan niet worden gesteld dat er steeds minder voedingsstoffen in groente en fruit zitten. Bovendien zijn groente en fruit niet alleen gezond om de aanwezigheid van mineralen en vitamines, maar ook omdat ze vezels bevatten en weinig calorieën leveren. Dit verklaart waarom het eten van groente en fruit gezond is en helpt om op gewicht te blijven.

Kleine verschillen doen er niet toe

Er zijn altijd kleine verschillen in voedingstoffen tussen bijvoorbeeld het ene en het andere appelras. Bij appels heb je bijvoorbeeld Jonagold, Elstar of Granny Smith. Ook zal een appel uit Chili, door ander klimaat en andere bodem verschillen van een Hollandse appel. Het gaat er niet om welke de meeste voedingsstoffen bevat, maar dat ze voldoende voedingsstoffen bevatten.

Vitamines uit een potje

Groente en fruit kan je niet vervangen door vitaminepillen. Dat komt omdat er in groente en fruit meer zit dan alleen vitamines en mineralen. Als je alleen pillen neemt krijg je de andere goede stoffen niet binnen. Het is ook niet nodig om aanvullend vitaminepillen te slikken als de R in de maand zit. Als je gevarieerd eet krijg je alle voedingsmiddelen binnen die je nodig hebt. Bij sommige vitamines of mineralen kan teveel bij langdurig gebruik zelfs schadelijk zijn.

Hoeveel heb je nodig?

2 ons (200 gram) groente en 2 stuks fruit. Dat heb je per dag nodig om gezond te blijven. Neem ze bij de maaltijden en tussendoor en varieer lekker. Met een appel, banaan of snacktomaatjes vervang je makkelijk de ongezonde snack. Je kunt ze ook bij het ontbijt of lunch eten: groente of fruit op brood bijvoorbeeld.

Bron: Voedingscentrum

Redactie Margriet
Meer over

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden