Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Gezondheid

Onderzoek bewijst: natuurlijke bevalling ná keizersnede niet zonder gevaar

onderzoek-bewijst-natuurlijke-bevalling-na-keizersnede-niet-zonder-gevaar.jpg

Wanneer vrouwen kiezen voor een natuurlijke bevalling ná een keizersnede, kan dit de nodige risico’s met zich meebrengen voor zowel moeder als kind.

Dat concluderen wetenschappers aan de universiteit van Oxford.

Onderzoek

De wetenschappers analyseerden de gegevens van 74.000 tweede bevallingen tussen 2002 en 2015 in Schotland. Een opvallende uitkomst is dat het risico op complicaties zoals een gescheurde baarmoeder zeven keer groter is en de kans op bloedvergiftiging twee keer, wanneer de vrouwen na een eerdere keizersnede kiezen voor een natuurlijke bevalling. Daarnaast verhoogt dit het risico op blaas- en darmschade tot wel drie keer.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in via 
margriet.nl/nieuwsbrief.

Gevolgen voor de baby

In Nederland kiest ongeveer 75 procent van de vrouwen voor een natuurlijke bevalling na een keizersnede. Toch heeft dit niet alleen risico’s voor de moeder, maar ook voor de baby. Uit het onderzoek uit Oxford blijkt namelijk dat wanneer de vrouwen na een keizersnede kiezen voor een natuurlijke bevalling, de baby 8 procent meer kans heeft op ernstige complicaties. Bij een tweede keizersnede is dit risico 6,4 procent.

Keizersnede ook niet zonder risico’s

Natuurlijk zitten er ook risico’s verbonden aan de ingreep. Zo duurt het langer voordat je volledig bent hersteld en bestaat de mogelijkheid dat de wond gaat ontsteken. Daarnaast kun je onder andere meer bloedverlies hebben of schade oplopen aan de bloedvaten. Volgens hoofdonderzoeker Kathryn Fitzpatrick moeten vrouwen dus eerst al deze risico’s kennen, voordat ze voor zichzelf de juiste keuze kunnen maken.

Bron: PLOS| UMCG
Beeld: iStock

Ook interessant