null Beeld

Beter door een bijensteek? Dit is alles wat je wilt weten over bijengif-therapie

De meeste van ons proberen een bijensteek te voorkomen, maar er zijn ook mensen die zich vrijwillig door het insect laten prikken. Het gif van honingbijen zou namelijk een helende werking hebben bij onder andere MS, de ziekte van Lyme en reuma. We zochten uit hoe bijengif-therapie precies werkt.

Bijengif-therapie

Bijengif-therapie is een behandeling met – de naam zegt het al – bijengif. Het gif van honingbijen wordt aan patiënten toegediend om verschillende aandoeningen te behandelen. Bijengif-therapie wordt op verschillende manieren toegepast. Soms in de vorm van een crème of supplement, maar meestal direct vanuit de bron: de bij. Bij die vorm van de therapie laten mensen zich dus vrijwillig steken door het beestje, zodat het gif direct in hun bloed komt. Een pijnlijke, dure en vaak ingewikkelde behandeling, maar sommige mensen zweren erbij.

Mellitine

Dat bijengif een genezende werking zou hebben, komt door de stof mellitine. Ongeveer de helft van bijengif bestaat uit die stof. Mellitine zorgt ervoor dat een bijensteek zo pijnlijk is, maar zou daarnaast ook juist een helende functie hebben. Zo wordt mellitine door verschillende onderzoeken geprezen voor de ontstekingsremmende functie die de stof zou hebben op ons lichaam.

Ook zou het volgens wetenschappers de groei van tumorcellen mogelijk tegen kunnen gaan, door het celmembraan te doorboren en daardoor de cellen af te laten sterven. Daarnaast zijn er claims dat mellitine een antivirale werking zou hebben en het immuunsysteem zou beïnvloeden, al zijn wetenschappelijke bewijzen daarvoor maar schaars.

Verschillende aandoeningen

Door die antibacteriële, ontstekingsremmende en antivirale werking, zou bijengif volgens verschillende onderzoeken ingezet kunnen worden als geneesmiddel. Zo laat een studie zien dat mensen met de pijnlijke ontstekingsaandoening reumatoïde artritis baat kunnen hebben bij bijengif-therapie. Ook tegen de ziekte van Lyme kan het volgens sommige onderzoekers werken. Lyme, veroorzaakt voor de Borrelia-bacterie bij een tekenbeet, is moeilijk te behandelen. De bacterie reageert vaak niet of nauwelijks op antibiotica, maar zou volgens deze studie wel reageren op de antimicrobacteriële effecten van bijengif-therapie.

Daarnaast zijn er ook aanwijzingen dat bijengif mogelijk een positieve invloed kan hebben op neurologische aandoeningen, zoals de ziekte van Parkinson en de ziekte van Alzheimer. Het gaat hier wel om kleinschalige studie met weinig proefpersonen, dus voor een definitieve conclusie moet meer onderzoek gedaan worden. Ook zijn er voorzichtige bewijzen dat bijengif-therapie zou kunnen helpen bij de behandeling van astma, en auto-immuunaandoeningen zoals lupus. Dit is echter alleen getest op dieren, en nog niet op mensen.

Lees ook:

Onderzoek: ‘Bijengif mogelijk effectief middel voor behandeling borstkanker’

Onduidelijkheid rondom bijengif-therapie

Hoewel er dus onderzoeken zijn die aantonen dat bijengif-therapiekan helpen bij bepaalde aandoeningen, is het bewijs nog altijd vrij beperkt. Er is nog veel onduidelijkheid over de werking van het gif van honingbijen op mensen. Veel van de testen zijn uitgevoerd op dieren of in laboratoria op synthetische cellen. Daarom moeten de mogelijke werkingen vaak nog verder en grootschaliger onderzocht worden, dus eigenlijk is het nog te vroeg om met zekerheid te zeggen of ze wel of juist niet werken.

Allergische reactie

Daarnaast kleven er ook duidelijke en serieuze risico’s aan bijengif-therapie. Zo kun je ineens een ernstige allergische reactie krijgen en in anafylactische shock raken. Daarbij maakt het immuunsysteem ineens extra veel histamine aan, waardoor er ontstekingsreacties ontstaan. De bloeddruk kan dan razendsnel dalen waardoor je flauwvalt. Ook kun je ineens zwellingen krijgen in je gezicht, tong of keel, wat kan zorgen voor ademhalingsproblemen. In het ergste geval kun je daardoor zelfs in een coma halen of stikken. Zelfs als je nooit eerder een allergische reactie gehad hebt op een bijensteek of bijengif-therapie, kun je bij de volgende prik ineens zo’n sterke reactie hebben. Andere mogelijke bijwerkingen zijn hoofdpijn, spierpijn, spierzwakte en een vergeling van je huid of het witte gedeelte van je ogen.

Specialist

Juist omdat er nog zo veel onduidelijkheid is rondom bijengif-therapie, is het belangrijk dat je dit niet start met bijengif-therapie zonder contact te hebben met je huisarts of specialist. Zij kunnen je medisch advies geven over of deze behandeling eventueel geschikt zou zijn voor jou.

Yeah, Margriet is genomineerd voor Website van het Jaar 2020!

Help jij ons winnen? Stem dan snel!

Bron | Healthline, National Library of Medicine, Molecules

Beeld | iStock

Ilse van Roekel

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden