Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Gezondheid

Dít is de beste slaaphouding voor je gezondheid

cute-pug-dog-sleep-on-pillow-in-bed-and-wrap-with-the-blanket-feel-happy-in-relax-time.jpg

Iedereen heeft wel een favoriete slaaphouding: opgekruld, op de buik, of zelfs uitgespreid over het hele bed. Maar niet alle houdingen zijn even bevorderlijk voor je lichamelijke gezondheid. Benieuwd hoe je dan wél het beste kunt liggen?

Volgens The National Sleep Foundation kun je het beste op je rug slapen. Het is een van de minst populaire houdingen: slechts acht procent van de mensen slaapt op deze manier. Toch zouden meer mensen het eens moeten proberen. In deze houding wordt je gewicht namelijk gelijk verdeeld over je lichaam. Zo rust er geen onnodige druk op je hoofd, nek, of rug.

Sneller snurken

Deze houding voorkomt ook dat er maagzuur omhoogkomt. Als je hoofd op een kussen ligt en dus hoger dan je maag, dan kan er geen voedsel of maagzuur in je slokdarm komen. Helaas gaan mensen die op hun rug slapen wel sneller snurken, en kan het zelfs gevaarlijk zijn voor mensen met slaapapneu. De tong kan dan namelijk de luchtgang blokkeren.

Foetushouding

De foetushouding is dus niet de beste slaaphouding, terwijl dit verreweg de meest populaire slaaphouding onder volwassenen is. Maar liefst 41% geeft aan het liefst in de foetushouding te slapen. Maar deze houding heeft het gevaar je ademhaling te blokkeren wanneer je té opgekruld ligt. Hij is overigens wel het best voor zwangere vrouwen, omdat zo de baarmoeder niet op de lever duwt.

De slechtste slaaphouding

Op de buik slapen is volgens The National Sleep Foundation de minst gezonde houding. Er ligt dan te veel druk op je nek en rug waardoor je vaak wakker wordt met spierpijn of een stijve nek. Ook ligt er veel druk op de spieren en zenuwen, die hierdoor pijn kunnen gaan doen of gevoelloos worden. Mocht je toch graag op je buik willen slapen, dan kun je het beste kaarsrecht slapen (dus niet je hoofd naar de zijkant draaien). Je kunt je voorhoofd dan op een kussen leggen zodat je toch kunt ademen.

Bron | The National Sleep Foundation
Beeld | iStock

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox? Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Ook interessant