null Beeld

Bestaat een ‘gebroken hart’?

Het hart is niet alleen een orgaan, maar ook hét symbool van de liefde. Maar als het misgaat, welk effect heeft liefdesverdriet dan op onze rikketik? En bestaat er daadwerkelijk zoiets als een 'gebroken hart'?  We vroegen het cardiologe Janneke Wittekoek. 

Emotionele stress

"Van mensen met een hartkwaal weten we dat stress en emoties kunnen leiden tot meer klachten. Bij een hevige emotionele schok zouden er zo veel stresshormonen in het bloed terecht kunnen komen, dat er een hartinfarct kan optreden. Extreme emotionele stress, die kan optreden bij bijvoorbeeld een plotseling overlijdensbericht, een natuurramp, een gewapende overval, maar ook liefdesverdriet kan aanleiding zijn tot een namaakhartaanval.”

Broken Heart Syndrome

"Een gebroken hart veroorzaakt niet alleen emotionele pijn, je kunt er ook fysiek flink last van hebben, zo erg zelfs dat je hart letterlijk een flinke klap krijgt. Dit zogenoemde 'broken heart syndrome' is een type hartaanval dat wordt veroorzaakt door een heftige emotionele gebeurtenis. Als je veel stress te verwerken krijgt, komt er een overdosis adrenaline in je lichaam, die direct invloed heeft op je hart: de vaten rondom het hart verkrampen, wat leidt tot precies hetzelfde beeld als bij een ‘gewoon’ hartinfarct. Het verschil zit hem in het feit dat er bij mensen met een 'gebroken hart' (waarschijnlijk) geen bloedvat verstopt zit, wat bij mensen met een hartinfarct wel het geval is. Bij het gebroken hart veroorzaakt de overdosis stresshormonen een soort spasme rondom het hart, waardoor het tijdelijk geen zuurstof krijgt. Vrouwen hebben vaker last van het 'broken heart syndrome' dan mannen, doordat het vrouwenhart minder goed bestand is tegen stress dan het mannenhart."

Blijf in de liefde geloven

"Last van hartzeer? Ga dan lekker naar buiten om te sporten. Beweging helpt namelijk bij het voorkomen van hart- en vaatziektes. Zorg ervoor dat je veel tijd doorbrengt met mensen die je lief hebt. Liefde en positieve emoties zijn namelijk bevorderlijk voor het hart- en vaatstelsel. Bij verliefdheid wordt het emotionele brein geprikkeld, wat leidt tot het vrijkomen van diverse hormonen die het hart- en vaatstelsel beïnvloeden. Een sneller kloppend hart is het bekendste gevolg. Men heeft dit onderzocht aan de hand van experimenten met proefpersonen die moesten kijken naar foto’s of film van een favoriet persoon. Een nieuwe liefde is misschien wel het beste medicijn, want diverse onderzoeken hebben aangetoond dat een goed huwelijk het risico op hart- en vaatziekten verkleint."

Over Janneke Wittekoek

Janneke Wittekoek is cardiologe, gezondheidswetenschapper, en oprichtster van de HeartLife klinieken in Utrecht. Zij is gespecialiseerd in preventie van hart- en vaatziektes. Daarnaast heeft zij een bijzondere interesse in het vrouwenhart en is zij actief in de werkgroep Hart voor vrouwen van de Nederlands Hartstichting. Zij is ook te zien op tv in het medisch infotainment programma Je lijf je leven van RTL.

In de actieweek van de Hartstichting organiseert Janneke op 27 september in Leidsche Rijn de Dr. Janneke's Dress-Red Awareness Walk. Deelname kost € 5. Hiermee steun je (via de Hartstichting) het onderzoek naar vrouwen en hart- en vaatziektes. Onder de deelnemers verloot Janneke een unieke hartketting en alle deelnemers krijgen een goodiebag en een gezonde rode smoothie na afloop. Meld je snel aan!

Redactie Margriet

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden