Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Gezondheid

Besmet met HPV: krijg je dan baarmoederhalskanker?

buik.png

Het aantal vrouwen dat is besmet met HPV, het virus dat kan leiden tot baarmoederhalskanker, is veel hoger dan gedacht, meldt nu.nl. Maar hoe groot is de kans dat je dan daadwerkelijk baarmoederhalskanker krijgt?

Volgens een nog ongepubliceerd onderzoek onder 12.000 vrouwen tussen de 30 en 63 jaar van het Jeroen Bosch Ziekenhuis dat de Volkskrant inzag, zou 8 procent van de vrouwen met het seksueel overdraagbare virus besmet zijn. Tot nu toe ging de Gezondheidsraad uit van 4 tot 5 procent.

Lichaam ruimt het virus meestal zelf op

De kans dat je als vrouw HPV hebt, is dus groter dan gedacht. Dit betekent echter niet dat je dan ook automatisch baarmoederhalskanker hebt of krijgt. Het duurt zo’n tien tot vijftien jaar voor een HPV-infectie tot kanker leidt en in de tussentijd ruimt het lichaam afwijkende cellen – veroorzaakt door dit virus – meestal zelf op. Dit lukt echter niet altijd. Om het voorstadium daarom vroeg te ontdekken en baarmoederhals kanker te voorkomen, worden vrouwen van 30 tot 60 jaar uitgenodigd om deel te nemen aan het bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker.

Vernieuwd bevolkingsonderzoek: wel of geen HPV

Vanaf 2017 gaat het bevolkingsonderzoek veranderen. Vrouwen van 30 tot 60 krijgen dan nog steeds een uitnodiging om een uitstrijkje te laten maken bij de huisarts, maar de uitslag is anders. Je hebt HPV of niet. Als je geen HPV hebt, is het vrijwel uitgesloten dat je in de komende tien tot vijftien jaar baarmoederhalskanker zult ontwikkelen. Vrouwen zonder HPV hoeven daarom in de toekomst minder vaak een uitstrijkje te laten maken.

Wat als je HPV hebt?

Heb je wel HPV, dan wordt het uitstrijkje ook beoordeeld op afwijkende cellen. Als deze worden aangetroffen, word je doorverwezen naar de gynaecoloog voor vervolgonderzoek. Als je wel HPV maar geen afwijkende cellen hebt, dan word je voor de zekerheid zes maanden later weer onderzocht op afwijkende cellen. Dit kan door opnieuw een uitstrijkje te laten maken bij de huisarts.

Dossier baarmoederhalskanker

Meer over het HPV-virus, het bevolkingsonderzoek en baarmoederhalskanker lees je in het dossier baarmoederhalskanker> 

 

Ook interessant