Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Gezondheid

Kun je ziek worden als je beschimmeld brood eet?

kun-je-ziek-worden-als-je-beschimmeld-brood-eet.jpg

Als je brood niet goed bewaart of als het binnen een paar dagen niet wordt geconsumeerd, kan het gaan schimmelen. Snijd je weleens om de schimmel heen of heb je per ongeluk een hap beschimmeld brood genomen? Het is beter dat je dat niet meer doet.

Maar wat zijn schimmels eigenlijk en moet je je zorgen maken over je gezondheid als je wel een hap hebt genomen?

Beschimmeld brood

Schimmels zijn familie van de paddenstoel en groeien op alles wat vochtig is. Afbakbrood, fruit, jam, roomkaas: bijna alles kan een laagje schimmel ontwikkelen. Schimmels vermenigvuldigen zich door schimmelsporen die aan het einde van schimmeldraden groeien. Als ze eenmaal rijp zijn, laten ze los en waaien ze door de koelkast, de voorraadkast of de fruitschaal. Zo kan één beschimmelde blauwe bes de rest van de inhoud in het bakje aansteken.

Brood weggooien

Het kan maar duidelijk zijn: brood met schimmel kun je niet meer eten. Ook niet als er maar één boterham beschimmeld is of als je een klein plekje ziet. De schimmel gaat namelijk verder dan jij met je blote oog kunt zien. En het gaat niet alleen om brood. Ook jam, roomkaas, zacht fruit en appelmoes zou je beter weg kunnen gooien als je schimmel ziet.

Een uitzondering is bij harder eten zoals harde kaas, salami en wortels. Je kunt hier gewoon om de schimmel heen snijden omdat het niet zo snel kan verspreiden op een hard oppervlak. Ongeveer 2 centimeter wordt aangeraden.

Lees ook
Alleen nog oud brood in huis? Zó maak je het weer vers

Ziek

We hebben allemaal wel eens gehad dat je een hap neemt van je brood en het gek proeft. Pas als je goed kijkt zie je het: schimmels. Gelukkig word je van beschimmeld brood niet ziek. Dit komt omdat de schimmelsporen niet giftig zijn waardoor je geen voedselvergiftiging kunt krijgen. Zelfs als je kampt met gezondheidsproblemen of je bent zwanger, hoef je je geen zorgen te maken. Pas als je regelmatig beschimmeld brood eet, kan er misselijkheid en maagpijn optreden. Maar dit is heel zeldzaam. Gooi daarom gewoon je brood weg en dan is er niets aan de hand.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.  

Bron | Favorflav.com, Delish.com
Beeld | iStock

Voice Algemeen

Wil jij meer van dit soort handige tips en lifehacks, zónder dat je ernaar hoeft te zoeken? Krijg ze dan nu dagelijks te horen van Margriet! Via de Google Assistent op je telefoon of tablet, óf je Google Home, kun je heel makkelijk met Margriet praten en dagelijks de slimste en handigste tips krijgen. Klik hier om direct de tip van vandaag te beluisteren. Meer uitleg nodig? Klik dan hier

Ook interessant