Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Gezondheid

Alles wat je moet weten over de bescherming van je ogen tegen de zon

alles-wat-je-moet-weten-over-de-bescherming-van-je-ogen-tegen-de-zon.jpg

Dat je zonnebrandcrème meeneemt naar een zonnig vakantieoord om je huid te beschermen is vanzelfsprekend. Maar met de bescherming van onze ogen zijn we helaas een stuk nonchalanter.

Dat is jammer, want onze ogen zijn kwetsbaar voor de uv-stralen van de zon. Toch gaan we bij de keuze van een zonnebril meer uit van wat hip en trendy is, dan van hoe het zit met de bescherming.

Volgens wetenschappers zijn je ogen veel kwetsbaarder dan je huid. Daardoor lopen ze meer risico op beschadiging door uv-stralen. Vooral je hoornvlies en oogbindvlies zijn gevoelig. Dat kan bij verbranding zorgen voor jeuk, pijnlijke ogen én een tijdelijk wazige blik.

Zonsopkomst en -ondergang

Is je huid het meest kwetsbaar als de zon het hoogste punt van de dag heeft bereikt, voor je ogen werkt dit anders. Die worden op dat moment op een natuurlijke manier beschermd door je wimpers en wenkbrauwen en lopen juist het meeste risico op verbranding bij zonsopkomst en zonsondergang. “Dit zijn de momenten dat de zon recht in je ogen schijnt,” aldus opticien Russell Peake. “Let ook op als je je blik van de zon afwendt en bijvoorbeeld op je telefoonscherm of in het water kijkt: de uv-stralen worden dan gereflecteerd en kunnen zo alsnog je ogen bereiken, met alle gevolgen van dien.”

Ogen van kinderen

Terwijl de meeste ouders hun eigen ogen met een zonnebril beschermen, laten ze hun kinderen vaak onbeschermd rondlopen. Maar juist de ogen van kinderen zijn nog heel kwetsbaar. Omdat hun pupil wijder openstaat dan bij volwassenen kunnen er meer uv-stralen de lens bereiken.

Opticien Nigel Banks van Specsavers: “Hoe ouder je wordt, des te geler wordt je lens. Hierdoor kunnen er meer uv-stralen worden geabsorbeerd en wordt je netvlies beter beschermd. Het is dan ook belangrijk om kinderen te stimuleren een zonnebril te dragen.”

Hoe kies je de juiste zonnebril?

Waar moet je op letten als je een zonnebril koopt? Kies in elk geval voor een bril met een zogeheten CE-keurmerk. Dat geeft aan dat de kwaliteit van de filter voldoet aan de Europese normen. Vaak staat er achter CE ook een cijfer van 0 tot 4. Dit geeft de kleurintensiteit van de glazen aan.

Zonnebrillen in de categorieën 0 en 1 zijn geschikt voor bewolkt weer, die in categorie 2 en 3 voor zonnig tot zeer zonnig weer en zonnebrillen in categorie 4 zijn geschikt voor op de skipiste, aan het water of in de bergen, maar niet voor in de auto. Daarnaast is het belangrijk dat de glazen een uv-filter van minimaal 400 hebben. Ook is het handig om voor een zonnebril met grote glazen te kiezen, omdat dat voorkomt dat het licht langs de bril alsnog je ogen bereikt.

Wanneer draag je een zonnebril?

Volgens Reshma Thampy, adviseur van de afdeling oogheelkunde van een ziekenhuis in Manchester, geldt de algemene regel dat je een zonnebril moet dragen als de zon langdurig schijnt, zomer én winter. “En al klinkt het misschien overdreven: draag ook bij bewolking een zonnebril. Wolken verminderen de uv-stralen namelijk maar met tien procent.”

Bekijk ook

Je lippen omlijnen zonder uit te schieten? Beauty-expert Carmen Zomers deelt de truc.

Lees ook

Bron | Dailymail.co.uk
Beeld | iStock

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox? Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief

Ook interessant