Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Gezondheid

Zo goed beschermt het vaccin van Moderna nog na zes maanden

zo-goed-beschermt-het-moderna-vaccin-nog-na-zes-maanden.jpg

Recent bleek uit Amerikaans onderzoek dat je met twee prikken van het Pfizer- of Moderna-vaccin mogelijk jarenlang beschermd kunt zijn. Vorige week kwam echter naar buiten dat de effectiviteit van het Pfizer-vaccin na een half jaar iets verandert, en nu weten we ook meer over de werking van het Moderna-vaccin.

Goed nieuws: de effectiviteit van dat vaccin is namelijk nagenoeg hetzelfde. Zes maanden na het zetten van de tweede prik is de effectiviteit van het coronavaccin 93 procent. Dat ligt vrijwel op hetzelfde niveau als de 94 procent effectiviteit die Moderna bij zijn eerste klinische onderzoeken naar het middel meldde.

Werking Moderna-vaccin

Moderna maakte de onderzoeksresultaten bekend bij zijn kwartaalcijfers. Dat de bescherming op peil blijft, is echter niet bij alle coronavaccins het geval. In een voorpublicatie van Pfizer/BioNTech over hun onderzoek staat dat hun vaccin na zes maanden 84 procent effectief is, tegenover 96 procent op het hoogtepunt.

Lees ook: Zo goed beschermt het Pfizer-vacccin nog na een half jaar

Moderna-topman Stéphane Bancel is blij dat het vaccin lang bescherming biedt, maar waarschuwt dat de zeer besmettelijke deltavariant van het coronavirus nieuwe gevaren met zich meebrengt. “We moeten dus waakzaam blijven.”

Deltavariant

De deltavariant is in sommige landen de meest voorkomende mutatie van het coronavirus. Hoewel deze mutatie mensen niet zieker maakt, lijkt deze zich wel véél gemakkelijker te verspreiden. Vergeleken met de alfavariant van het virus – ook wel bekend als de Britse variant – zou de deltavariant zo’n 60 procent besmettelijker zijn.

Lees ook: Dit moet je weten over de deltavariant van het coronavirus

Omdat de deltavariant nog relatief nieuw is, is het moeilijk om al met definitieve cijfers te komen over of de huidige coronavaccinaties ook beschermen tegen deze versie van het virus.

Bron | ANP
Beeld | Getty Images

Margriet 35 ligt nu in de winkel! Met in dit nummer onder andere: drie keer ‘nog nooit verteld’, een interview met Paul de Munnik, 19 vragen over (vakantie)vouchers, dé zomertrends van dit moment, koken met kokos en nog véél meer. Haal het nummer snel in huis of bestel ‘m online zonder verzendkosten.

Ook interessant