Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Coronavirus Gezondheid

Hoeveel dagen na je vaccinatie ben je beschermd tegen het virus?

beschermd-na-vaccinatie.jpg

Heb je de eerste of zelfs al de tweede prik gehad? Dan vraag je je misschien af of je dan direct al beschermd bent tegen het virus, of dat dit na je vaccinatie nog een tijdje nodig heeft om in te werken. We leggen je uit hoe dit zit. 

Gaat het om uren, dagen, weken of maanden?

Beschermd na je vaccinatie 

In de meeste gevallen zijn vanaf drie weken na je eerste vaccinatie de eerste tekenen te zien van dat je tegen het virus beschermd bent. Dat legt vaccinoloog Anke Huckriede van het UMC Groningen uit aan RTL Nieuws. Volgens Huckriede zijn die eerste tekenen nog niet voldoende, maar neemt de mate van bescherming na drie weken steeds meer toe.

En ook de tweede vaccinatie vergroot de bescherming. De drie weken zijn een gemiddelde, want het verschilt per vaccin wanneer je precies maximaal beschermd bent. Daarvoor heeft het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) een overzicht opgesteld: 

Pfizer/BioNTech

Voor het Pfizer-vaccin geldt dat je zeven dagen na je laatste prik maximaal beschermd bent. De periode tussen de eerste en tweede prik is minimaal drie en maximaal zes weken. Voor dit vaccin geldt een bescherming van 95 procent. 

Moderna 

Vanaf veertien dagen na de tweede prik met het Moderna-vaccin ben je maximaal beschermd. Tussen de eerste en tweede prik zitten 28 dagen. Moderna heeft een werkzaamheid van 94,1 procent. 

Lees ook: Onderzoek: ‘Na één coronavaccinatie al helft minder besmettingen binnen gezin’

AstraZeneca

Met het AstraZeneca-vaccin ben je vanaf veertien dagen na de tweede vaccinatie maximaal beschermd. Tussen de eerste en tweede prik zitten vier tot twaalf weken. Bij AstraZeneca gaat het om een werkzaamheid van 60 procent. 

Janssen

Ook voor het Janssen-vaccin geldt een maximale bescherming vanaf veertien dagen na de prik. In tegenstelling tot de rest van de vaccins is hier één prik al voldoende. Voor het Janssen-vaccin geldt een bescherming van 66 procent. 

Coronamaatregelen als je gevaccineerd bent 

Omdat het nog niet volledig duidelijk is in hoeverre iemand die gevaccineerd is nog steeds het virus kan verspreiden, adviseert het RIVM om ook na je prik(ken) je aan de coronamaatregelen te blijven houden. Zodra er meer duidelijkheid is over hoe besmettelijk gevaccineerde mensen blijven wordt dit beleid mogelijk aangepast.

Bron | RTL Nieuws, College ter Beoordeling van Geneesmiddelen
Beeld | Getty Images

Voice Algemeen

Heb je geen tijd om vanuit je luie stoel je favoriete tijdschrift te lezen, maar wil je wél op de hoogte blijven van het beste van Margriet? Dan hebben wij iets leuks voor je: je kunt vanaf nu praten met Margriet via je Google Home óf Google Assistent op je telefoon of tablet. Zo heb je heel makkelijk toegang tot allerlei extra leuks. Benieuwd? Klik hier om direct met Margriet te praten. Meer uitleg nodig? Klik dan hier.

Ook interessant