Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Gezondheid

Zó bereken je de leeftijd van je hart (en dit zegt het over je gezondheid)

zo-bereken-je-de-leeftijd-van-je-hart-en-dit-zegt-het-over-je-gezondheid.jpg

Het hart is het belangrijkste orgaan van het menselijk lichaam. Maar wist je dat je hart naast je ‘echte’ leeftijd, ook een speciale hartleeftijd heeft? Deze kan je een heleboel vertellen over je gezondheid.

Je hartleeftijd kun je bij de Hartstichting berekenen als je ouder bent dan veertig jaar.

Leeftijd hart berekenen

Aan de hand van een aantal verschillende factoren, zoals geslacht, leeftijd, cholesterol en ongezonde gewoontes als roken, kan de Hartstichting jouw hartleeftijd berekenen. Is deze leeftijd hoger dan jouw eigen leeftijd? Dan loop je een groter risico op hart- en vaatziekten.

Slechte gewoontes

Onder de veertig kun je de leeftijd nog niet berekenen, omdat je dan altijd een laag risico hebt op hart- en vaatziekten (mits je niet erfelijk belast bent). Het risico ontstaat pas als je jarenlang dezelfde slechte gewoontes blijft aanhouden, zoals roken, alcohol drinken en ongezond eten.

Lees ook: Déze 10 voedingsmiddelen dragen bij aan een gezond hart

Beperkt hulpmiddel

Cardioloog Janneke Wittekoek denkt dat dit een handig hulpmiddel is om te kijken hoe het er met jouw bloeddruk en cholesterol voorstaat. Toch is de app volgens haar nog redelijk beperkt, zegt ze tegen Metro Nieuws. “Er wordt geen rekening gehouden met leefstijlfactoren zoals stress, voeding en beweging. En vrouwspecifieke risicofactoren zoals zwangerschap, hoge bloeddruk of vroege overgang zijn achterwege gelaten. Die vrouwspecifieke kenmerken zijn, daarentegen, wel belangrijk omdat vrouwen vaak eerder klachten krijgen dan mannen.”

Gezonde levensstijl

Maar eerlijk is eerlijk; ook zonder je hartleeftijd te weten kun je zelf rekening houden met een gezonde levensstijl. Dit kan namelijk tachtig procent van de hartklachten voorkomen, volgens Wittekoek. Belangrijke waarden om zelf in de gaten te houden zijn: je bloeddruk, cholesterol, bloedsuiker en BMI. Wittekoek raadt aan deze regelmatig te laten meten. “Je brengt je auto ook naar de APK, dus waarom zou je je lichaam dan niet regelmatig controleren?”

Je kunt je eigen hartleeftijd hier in twee minuten laten berekenen.

Artikelen van Margriet ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | Metro Nieuws
Beeld | iStock

Ook interessant