Gezondheid
Bereid je maar voor: deze week hooikoortspiek
Er is mooi weer op komst, maar voor hooikoortspatiënten kan het weleens een vervelende week worden. Zij moeten rekening houden met een hooikoortspiek, want het stikt van de pollen in de lucht.
Dit kun je verwachten.
Hooikoortspiek
Misschien heb je het al gemerkt: we zitten middenin een hooikoortspiek. In deze periode, en zeker na een aantal droge en zonnige dagen, komen de grassen tot bloei. En juist die graspollen zorgen bij de meeste mensen voor heftige hooikoortsklachten. Zaterdag was zo’n dag. “De wind kwam over land en voerde veel pollen mee. Daar hadden veel mensen last van”, vertelt Marc de Jong van Buienradar tegen RTL Nieuws. Voorlopig ben je nog niet van die klachten af, want grassen bloeien meestal tot eind juli. Als er genoeg regen valt kunnen ze ook in de zomermaanden groeien en zich verspreiden. Je moet tot september, begin oktober rekening houden met graspollen.
Slechte luchtkwaliteit
Ook donderdag is het weer raak. Het is dan warm en droog: de perfecte ingrediënten voor een hooikoortspiek. Daarbij zorgt het warme weer ook voor een slechte luchtkwaliteit, wat de klachten kan verergeren. Zonlicht kan vervuilende stoffen namelijk omzetten in de stof ozon. En dat kan, vooral bij mensen die hier gevoelig voor zijn, leiden tot luchtwegklachten. Je bent trouwens niet de enige die momenteel snotterend en hoestend door het leven gaat: miljoenen Nederlanders kampen in juni met hooikoortsklachten door graspollen.
Klachten houden langer aan
Klimaatverandering zorgt ervoor dat we niet alleen eerder, maar ook lánger last hebben van hooikoortsklachten. Zo kun je zelfs in een zachte winter last hebben van pollen in de lucht. Als de grassen uitgebloeid zijn, hoeft dat niet het einde van je hooikoortsklachten te betekenen. Nieuwe soorten, zoals de eenjarige plant alsemambrosia, bloeit pas in augustus en september en zorgt dan voor klachten.
Bron | RTL Nieuws, Weeronline