Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Gezondheid

Zó bepaal je de leeftijd van je hond (want de 7 hondenjaren-mythe klopt niet)

dog-shy-guilty-is-a-shelter-hound-dog-waiting-looking-up-with-lonely-eyes-an-intense-stare-outdoors-in-nature-morning-sunlight-pets-concept.jpg

Je kent het trucje vast wel: je kunt uitrekenen hoe oud je hond is, door zijn echte leeftijd keer zeven te berekenen. Want één mensenjaar staat gelijk aan zeven hondenjaren, toch?

Nou, die rekensom blijkt niet helemaal te kloppen. Dit heeft met name te maken met de grote verschillen in levensverwachting van verschillende rassen.

Kern van waarheid

De zeven hondenjaren-mythe komt niet helemaal uit de lucht vallen. De gemiddelde levensverwachting van een hond is te herleiden tot een factor zeven in vergelijking met de mensen. Een mens wordt gemiddeld zo’n tachtig jaar oud, en een hond elf tot twaalf jaar.

Verschillende rassen

Maar toch kun je deze berekening niet op iedere hond toepassen. Zo worden grotere hondenrassen vaak een stuk minder oud dan kleinere. Chihuahua’s kunnen bijvoorbeeld wel twintig jaar worden, terwijl een Deense dog vaak maar acht tot tien jaar oud wordt.

Medische zorg

En er is nog een reden waarom de berekening achterhaald is. Niet alleen de medische zorg voor mensen is er in de afgelopen tien jaar op vooruit gegaan, die voor honden ook. Honden kunnen dus met behulp van een dierenarts een stuk langer leven dan ze voorheen deden.

Vier factoren

Hoe weet je dan wél hoe oud je huisdier kan worden? Volgens dierenarts Jesse Grady zijn er vier factoren waar je naar kunt kijken. Het ras, de grootte, de voeding en het gewicht van het beestje zijn allemaal indicatoren van de levensverwachting. Toch is het op die manier alsnog lastig om zelf de levensverwachting te berekenen. Daarom is bij honden de levensfase belangrijker dan de echte leeftijd van de hond.

Jong van geest

Deze levensfasen zijn puppy, junior, adult, mature, senior en geriatrisch. Aan de hand van bepaalde mijlpalen in het leven van je hond kun je bepalen in welke levensfase hij of zij zit. Hier kunnen jij (en de dierenarts) een stuk beter uit afleiden hoe oud je dier echt is, ongeacht zijn leeftijd in jaren. Je hond kan bijvoorbeeld twaalf jaar oud zijn, maar als hij mentaal en lichamelijk nog in de ‘volwassen’ fase zit, dan kan hij nog jaren mee.

De levensfasen

Fase Leeftijd (in jaren) Kenmerken
Puppy 0 – 0.5 Geboorte tot seksuele volwassenheid
Junior 0.5 – 0.75 Reproductief volwassen, groeit nog steeds
Volgroeid 0.75 – 6.5 Klaar met groeien, seksueel en structureel volwassen
Volwassen 6.5 – 9.75 Van midden tot laatste 25% van de verwachte levensduur
Senior 9.75 -13 Laatste 25% van levensverwachting
Geriatrisch boven de 13 Hoger dan de levensverwachting

Bron | Het Laatste Nieuws
Beeld | iStock

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Ook interessant