Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Gezondheid

Ben jij voor papa-verlof?

papa.png

Het is vaderdag! Tijd om papa even in de spotlight te zetten. Ouders van Nu start vandaag met een campagne voor een langer kraamverlof voor vaders en komt met een online Papa-petitie. Door 40.000 handtekeningen te verzamelen wil Ouders van Nu de verlofregeling opnieuw op de politieke agenda krijgen. Want dat de Nederlandse vader meer verlofdagen moet krijgen, daar schijnt bijna iedereen het over eens te zijn.

De verlofregeling voor vaders in Nederland is momenteel onderwerp van discussie, na de uitkomst van een rapport van Kenniscentrum Seksualiteit Rutgers. Daarin bleek dat het vaderschapsverlof in ons land wel erg summier (twee betaalde dagen) geregeld is vergeleken met andere landen, zoals Italië, Zweden, Duitsland, maar ook Tanzania en Kenia. Daar wordt kersverse vaders meer tijd met hun kind gegund.

Papa-petitie

Ouders van Nu pleit voor tien dagen betaald verlof en roept alle ouders van Nederland op om de Papa-petitie te tekenen op oudersvannu.nl/papapetitie. Er zijn 40.000 handtekeningen nodig om de verlofregeling opnieuw op de politieke agenda krijgen.

De man die het vlees snijdt

Hoofdredacteur Hilde Tholen: “Het feit dat vaders van de overheid en werkgevers zo weinig erkenning krijgen, vinden wij achterhaald. Helemaal omdat steeds meer aangetoond wordt dat de aanwezigheid van beide ouders in de prille babytijd belangrijk is voor de hechting en de ontwikkeling van het kind. Voor zo’n modern land als Nederland claimt te zijn, vinden we twee betaalde verlofdagen niet van deze tijd. De vader van nu is allang niet meer de man die op zondag het vlees snijdt, het is een man die zijn kind verzorgt, het wil leren kennen en er een liefdevolle band mee wil opbouwen. We roepen daarom iedereen die vindt dat de vader voor vol moet worden aangezien, op om onze Papa-petitie te ondertekenen.’

Bekijk het filmpje over de petitie.

10/100/1000

Ouders van Nu pleit voor tien betaalde dagen verlof, en schaart zich hiermee achter o.a. Kenniscentrum Rutgers. Zij adviseren de vader tien dagen betaald verlof te bieden en honderd dagen ouderschapsverlof, op te nemen in de eerste duizend dagen na de geboorte van het kind.

 

Wat vind jij van vaderverlof?

Ook interessant