null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Ben jij mantelzorger? Doe de test!

-In samenwerking met VGZ-

Wist je dat je hulp kunt krijgen als je als mantelzorger even wilt bijtanken? Maar hoe weet je eigenlijk of je er een bent? Geef antwoord op de onderstaande vragen. Bedenk bij elk punt: geldt dit wel of niet voor mij?

  • Ik zorg voor iemand die extra hulp nodig heeft vanwege psychische problemen, ouderdomsklachten, een chronische ziekte of handicap.
  • Dat doe ik omdat ik een persoonlijke band met diegene heb.
  • Ik doe dat minimaal acht uur per week.
  • Voor die zorg krijg ik niet betaald.
  • Deze zorg nodig is langer dan drie maanden nodig.

Vijf keer ‘waar’?

Dan ben je een mantelzorger. Je zorgt dan een lange periode onbetaald voor een chronisch zieke, gehandicapte of hulpbehoevende dierbare. Een partner, ouder of kind bijvoorbeeld, maar dat kan ook een ander familielid, vriend of kennis zijn.

Ben je mantelzorger, dan

… kies je niet voor dat zorgen, het overkomt je door de emotionele band die je hebt met degene die zorg nodig heeft.

… is dat iets anders dan zorgvrijwilliger zijn. Daarbij kies je er bewust voor om te zorgen en hoeveel uren je dat doet.

… kun je er niet zomaar mee stoppen. Sommige mantelzorgers zorgen 24 uur per dag en doen ook verpleegkundige handelingen.

Cijfers over mantelzorg

* 3,5 miljoen mensen van 18 jaar en ouder verlenen mantelzorg, meestal aan een familielid. Maar tel je de jongeren erbij op, dan kom je op 4 miljoen uit * 2,6 miljoen mensen doen dat meer dan 8 uur per week en/of langer dan 3 maanden. * 450.000 mantelzorgers voelen zich overbelast. * Van de mantelzorgers tussen de 18 en 65 jaar heeft 71% naast de zorgtaken ook betaald werk. (Bron: SCP)

Adempauze nodig?

Ben je mantelzorger en kun je wel wat hulp gebruiken? Dat kan. De zorgadviseur beantwoordt vragen en neemt regeltaken over, zoals een nieuwe indicatie regelen, de woning aanpassen en zorgen voor dagopvang. Bovendien zorgt deze dat de kosten van vervangende mantelzorg, afhankelijk van je zorgverzekering, tot wel vijftien dagen vergoed worden. Zo kun je de accu weer opladen.

null Beeld
Redactie MargrietGetty Images
Meer over

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden