null Beeld Getty Images/iStockphoto
Beeld Getty Images/iStockphoto

Ben jij introvert? Dan passen deze hondenrassen het best bij jou

'In·tro·vert (bijvoeglijk naamwoord): in zichzelf gekeerd, weinig spraakzaam'. Herken jij je enigszins in die Van Dale-omschrijving? En ben je dol op honden? 

Een rondgang onder online-dierenexperts leert ons dat er negen hondenrassen zijn die dan het best bij je passen. En dat zijn, in willekeurige volgorde:

1. Pekinees

null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Plat snoetje, veel haar: het hondje afkomstig uit China is klein, maar niet te missen. Net als een introvert mens vinden pekineesjes het heerlijk om thuis in een knus hoekje te kruipen. Natuurlijk, dit ras heeft zoals iedere hond voldoende beweging nodig, maar niet zoveel als bijvoorbeeld een labrador. Dat scheelt je weer iets minder praatjes met andere baasjes. Het is bovendien een echt waakhondje, dat het niet zo heeft op vreemden. Een herkenbare karaktereigenschap van een introverte persoon. Dus of het een nadeel is? Maar iedere hond kan natuurlijk getraind worden.

2. Newfoundlander

null Beeld Getty Images/iStockphoto
Beeld Getty Images/iStockphoto

Newfoundlanders staan bekend om hun stille, geduldige, relaxte karakter. Daarom zijn ze ook zo geschikt voor introverte baasjes. Eén grote 'maar': je moet wel echt ruimte voor de grote pluizenbol hebben. Anders dan een pekineesje, kan een newfoundlander zich iets minder makkelijk opkrullen in een hoekje op de bank. Ook heeft een newfoundlander best wat beweging nodig en staat ie erom bekend nogal te kwijlen.

3. Shiba

null Beeld Getty Images/iStockphoto
Beeld Getty Images/iStockphoto

De shiba is een heel intelligent hondenras, dat net als introverte baasjes, van tijd voor zichzelf houdt. Zo onafhankelijk als een kat, zo loyaal als een labrador: de hond smeedt een hechte band met zijn baasje en is wat schuw als het op buitenstaanders en veranderingen in hun omgeving aankomt. Over het algemeen zijn het niet zulke knuffelige honden. In plaats van bij je te komen liggen, liggen ze liever op hun eigen plekje. Iets meer afstand dan je van een doorsnee hond misschien verwacht dus, maar daardoor niet minder liefdevol.

4. Samojeed

null Beeld Getty Images/iStockphoto
Beeld Getty Images/iStockphoto

Ben jij introvert, maar wil je juist een hond nemen om wat meer uit je schulp te kruipen? Dan is de samojeed het perfecte hondenras voor jou. Dit hondenras met een spierwitte vacht ziet eruit als een wolk op poten en heeft al net zo'n zacht karakter. Samojeeds werden gefokt om rendieren in het gareel te houden. Z'n nieuwsgierigheid en prachtige uiterlijk levert je vast veel aanspraak op tijdens het uitlaten.

5. Chowchow

null Beeld Getty Images/iStockphoto
Beeld Getty Images/iStockphoto

Die hond met de blauwe tong, die wel familie van een leeuw lijkt, inderdaad. Ze zijn hartstikke loyaal en over het algemeen stil en rustig. Chowchows zijn meestal relaxt tegenover vreemdelingen, maar blijven natuurlijk wel voor hun baasjes uitkijken. Ook chowchows zijn ideaal om wat meer aanspraak te krijgen, vooral door hun imposante vacht.

6. Cavalier King Charles-spaniël

null Beeld Getty Images/iStockphoto
Beeld Getty Images/iStockphoto

Hun ronde, bruine ogen en schattige koppie doen vele harten smelten. Deze cavaliers zijn zachtaardige honden, die prima bij een stille persoon passen. Spaniëls vinden het heerlijk om te spelen, maar zijn net zo gelukkig met een avondje thuis luieren. Nadeel is wel, dat dit hondenras veel erfelijke aandoeningen kent. Door de vorm van het hoofdje kan het beestje continu hoofdpijn hebben. Daar zijn medicijnen tegen, maar het is goed om je af te vragen of je de zorg voor zo'n hulpbehoevend diertje aan kunt en wilt.

7. Windhond

null Beeld Getty Images/iStockphoto
Beeld Getty Images/iStockphoto

De windhond staat in het algemeen bekend om z'n gevoelige, lieve karakter - ook tegenover andere honden. Dat biedt jou ook wat meer rust tijdens het uitlaten. Ze vinden het heerlijk om rond te rennen in het bos, maar zijn erg kalm thuis. Het hondenras heeft wel veel beweging nodig en woont bij voorkeur in een huis met een tuin.

8. Bassethond

null Beeld Getty Images/iStockphoto
Beeld Getty Images/iStockphoto

Korte pootjes, lange oren en een permanent sippe gezichtsuitdrukking: alleen al het uiterlijk van een bassethond maakt een superrustige indruk. Het zijn echte coach potatoes, die lief en knuffelig zijn. Hij wordt je Netflixmaatje dat heerlijk bij je komt liggen - als ie op de bank mag - als jij snotterend naar een liefdesfilm kijkt. Maar vergeet je ondanks z'n rustige voorkomen niet vaak genoeg een blokje om met hem te gaan?

9. Mopshond

null Beeld Getty Images/iStockphoto
Beeld Getty Images/iStockphoto

De mopshond, ook wel pug genoemd, is momenteel hét modehondje. Bijna formaatje chihuahua, maar laat je daardoor niet misleiden: het beestje is lang niet zo druk als andere kleine hondenrassen. Mopshondjes barsten van de liefde en kunnen goed omgaan met mensen van alle leeftijden - van kinderen tot en met bejaarden. Ook fijn: pugs gedijen prima in zowel een drukke stad als een sereen dorp. Omdat ze zo schattig zijn, kun je beter wel rekening houden met kinderen die naar je toe komen rennen om 'm te aaien.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox? Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | PureWow, Insider, hondencentrum.com, National Geographic, petMD

Beeld | iStock

Faye HeijnisGetty Images/iStockphoto

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden