null Beeld

Ben je vaak verkouden of benauwd? Misschien geef je je planten te veel water

Dat het niet goed is voor je planten om ze te veel water te geven, weten we inmiddels wel. Maar wist je dat het ook effect op jou kan hebben? Wanneer je je planten te veel water geeft, gaat de luchtvochtigheid in je huis namelijk omhoog en dat kan voor bepaalde lichamelijke klachten zorgen.

Allergoloog en immunoloog Robert Eitches legt uit hoe dit precies zit.

Lichamelijke klachten

Ten eerste is een vochtige ruimte een broedplaats voor huisstofmijt. En geloof ons, deze beestjes wil je niet in je leefruimte hebben. “Ze eten de menselijke huid, ze groeien en poepen en vervolgens komt hun poep in de lucht wat weer voor allergieën en astma kan zorgen,” aldus Eitches. Daarnaast kan te veel water bij je planten ook zorgen voor schimmelgroei in de bodem en uiteindelijk ook in de lucht van je huis. Het inademen van deze schimmeldeeltjes kan weer zorgen voor verkoudheidssymptomen, benauwdheid, een jeukende neus en ogen. In ernstige gevallen kan het zelfs zorgen voor pijn aan je borst. “Aspergillus, een soort schimmel, herbergt zich in de longen en als het dan eenmaal binnen is, is dat heel moeilijk om het er weer uit te krijgen,” aldus Eitches.

Hoe weet je of je plant te veel water krijgt?

Deze informatie roept een belangrijke vraag op, want wanneer weet je nu of je je plant te veel water geeft? Nou dat kun je aan een aantal dingen merken. Zo worden de bladeren vaak geel en laten ze los. Maar het kan ook zijn dat de bladeren juist verdrogen en bruin worden als je plant te veel water krijgt. Je kunt daarom het beste even checken hoe de grond aanvoelt. Als deze nog vochtig aanvoelt terwijl je de plant al een tijd geleden water hebt gegeven, dan is de kans groot dat je plant te veel water krijgt. Gelukkig kun je dit overtollige water makkelijk absorberen met dit makkelijke trucje.

Bron | Apartment Therapy

Beeld | Getty

Erandi Godinez

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden