pokkenvaccin tegen apenpokken Beeld Getty Images/Science Photo Libra
Beeld Getty Images/Science Photo Libra

Ben je tegen apenpokken beschermd als je vroeger een pokkenvaccin hebt gehad?

Tot de achttiende eeuw waren pokken een belangrijke doodsoorzaak bij kinderen. In 1796 werd daar een vaccin tegen ontwikkeld, dat in Nederland tot 1974 als algemene zuigelingenvaccinatie werd gebruikt. Nu de apenpokken zich verspreiden rijst ook de vraag: ben je hiertegen beschermd als je vroeger het pokkenvaccin hebt gehad?

We leggen het je uit.

Werkt het vroegere pokkenvaccin tegen apenpokken?

In Nederland werd tot 1974 het pokkenvaccin als een algemene zuigelingenvaccinatie ingezet, om mensen te beschermen tegen het pokkenvirus. In 1980 werd de wereld pokkenvrij verklaard, als gevolg van de grootschalige vaccinaties. Inmiddels steekt het zeldzame apenpokkenvirus in Europa de kop op en zijn in Nederland ook de eerste gevallen gemeld. Daarmee rijst de vraag: helpt dat pokkenvaccin van vroeger ook tegen de apenpokken? Volgens minister Ernst Kuipers van Volksgezondheid, Welzijn en Sport biedt het pokkenvaccin naar verwachting bescherming tegen het apenpokkenvirus als je de inenting in je jeugd hebt gekregen.

Een nieuw pokkenvaccin

Inmiddels bestaat het pokkenvaccin dat tot 1974 in Nederland gebruikt werd helemaal niet meer, maar er is wel een nieuw derde generatie pokkenvaccin op de markt dat tegen apenpokken werkt. Dat is het Imvanex-vaccin. Nederland heeft hier in 2019 al 100.000 doses van aangeschaft. Hoewel dit vaccin is goedgekeurd, is er nog wel extra onderzoek nodig naar de veiligheid. Zo is het voor kinderen tot 18 jaar oud bijvoorbeeld nog niet goedgekeurd. Het Imvanex-vaccin bestaat uit twee prikken in de bovenarm. Tussen de twee prikken moet vier weken tijd zitten. Als je vroeger al een pokkenvaccin hebt gehad, heb je waarschijnlijk alleen één boosterprik nodig. Toch is de bijsluiter hier nog niet duidelijk over.

Niet iedereen vaccineren

Volgens minister Ernst Kuipers is het niet nodig om iedereen te vaccineren, vanwege de manier waarop apenpokken worden verspreid en omdat het virus bij de meeste mensen relatief milde klachten geeft. Ben je intensief in contact geweest met iemand met apenpokken? Dan kun je wel een eenmalige vaccinatie aangeboden krijgen. Achteraf kan het Imvanex-vaccin namelijk nog beschermen. Dit werkt het best binnen vier dagen na het contact, maar kan ook tot twee weken daarna nog helpen. Met intensief contact wordt bijvoorbeeld bedoeld: seksueel contact, een huisgenoot met apenpokken, zonder bescherming contact hebben gehad met huidwondjes of langer dan een kwartier op minder dan anderhalve meter afstand van een patiënt zijn geweest.

Naast dat apenpokken vaak relatief mild verlopen, denk bijvoorbeeld aan klachten zoals vermoeidheid, spierpijn, flinke hoofdpijn, hoge koorts en gezwollen lymfeklieren, kan je lichaam het virus meestal zelf goed bestrijden, waardoor een vaccinatie niet nodig is.

Bron | Gezondheidsnet, RIVM

Maryse De BruijneGetty Images/Science Photo Libra
Meer over

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden