null Beeld Getty Images/iStockphoto
Beeld Getty Images/iStockphoto

Ben je overgevoelig voor cafeïne? Hieraan kun je dit herkennen

Even een kop koffie om wakker te worden of om je tijdens het werk weer scherp te houden. Veel mensen zijn dol op een bakkie pleur, maar je kunt ook (over)gevoelig zijn voor de cafeïne. Van opvliegers tot veel moeten plassen: we leggen je uit aan welke symptomen je kunt merken dat je mogelijk overgevoelig bent voor cafeïne. 

Heb je last van de onderstaande klachten? Dan wordt het misschien tijd om over te stappen op cafeïnevrije koffie.

Overgevoelig voor cafeïne

Er zijn verschillende reden waardoor je overgevoelig kunt zijn voor cafeïne. Het kan bijvoorbeeld komen door bepaalde genvarianten die bepalen hoe je lever cafeïne verwerkt, je hersenen kunnen een rol spelen en zo’n 9 procent van de bevolking heeft last van genen die ervoor zorgen dat je bloeddruk omhoog schiet als je regelmatig cafeïne drinkt. Als je binnen een uur tot uren na je kop koffie (of een andere drank met cafeïne) last krijgt van een van de onderstaande klachten, dan zou het kunnen dat je eigenlijk (over)gevoelig bent voor cafeïne.

Opvliegers

Of je nou een hete kop koffie naar achter giet of een ijskoffie drinkt: als je overgevoelig bent voor cafeïne kun je al snel een soort opvlieger krijgen na het drinken van koffie (of een andere drank met cafeïne). Je kunt hierdoor ook gaan zweten.

Hartkloppingen

Klopt je hart ineens heel duidelijk in je borst, gaat ‘ie harder tekeer of gaat je hartritme alle kanten op nadat je iets met cafeïne hebt gedronken? Ook dat kan wijzen op een overgevoeligheid. Cafeïne kan daarnaast ook je bloeddruk verhogen én hartritmestoornissen verergeren. Heb je het idee dat je hartritme verandert? Neem dan contact op met de huisarts.

Spanning en stress

Ervaar je veel spanning en stress? Cafeïne kan je bijnieren stimuleren, waardoor je stressniveau omhoog schiet. Als je zenuwachtig bent of veel spanning ervaart, kun je dat kopje koffie om je alerter te maken dus beter overslaan. Daarnaast kun je bij een overgevoeligheid ook heftiger op alledaagse situaties reageren. Zo kun je bijvoorbeeld al stress ervaren als je de deurbel hoort.

Lees ook: Minderen met koffie? Dit zijn zes lekkere én gezonde alternatieven

Vaak naar de wc

Cafeïne heeft van nature een vochtafdrijvende werking. Daar heeft de een meer last van dan een ander. Als je vaak veel nodiger moet plassen, dan ben je waarschijnlijk gevoeliger voor dit effect van cafeïne. Daarnaast krijgen sommige mensen ook sneller last van hun maag of diarree. Ook dan kun je dranken met cafeïne beter laten staan.

Rusteloze benen

Veel mensen beginnen hun dag met een kop koffie om wakker te worden, maar bij sommige mensen kan dit effect ook doorslaan. Cafeïne kan zorgen voor een rusteloos gevoel en kan er zelfs toe leiden dat je ’s nachts last krijgt van rusteloze benen. Dit kan uren nadat je je laatste kop koffie hebt gedronken nog optreden.

Trillingen

Heb je last van een trillend ooglid, onrustige benen of kun je je handen maar moeilijk stilhouden? Ook dat zou door cafeïne kunnen komen en wijzen op een (over)gevoeligheid voor de werkzame stof.

Een ongemakkelijk gevoel

Voel je je na het drinken van cafeïne niet helemaal op je gemak? Gek genoeg zou ook dat wel eens kunnen duiden op een overgevoeligheid. Dat heeft te maken met hoe je hersenen op cafeïne reageren. Je kunt je hierdoor niet alleen ongemakkelijk voelen in een ruimte, maar ook het gevoel hebben dat je ergens niet helemaal meer bij bent. Dit soort klachten ontstaan vaak bij mensen die heel veel koffie drinken, maar als je hier erg gevoelig voor bent kun je hier ook eerder last van krijgen.

Bron | Bustle

Beeld | Getty Images

Maryse de BruijneGetty Images/iStockphoto

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden