Dít moet je weten over de griepprik als hartpatiënt Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Ben je hartpatiënt? Dít moet je dan weten over de griepprik

Het griepseizoen breekt weer bijna aan. Voor veel mensen betekent dat simpelweg de symptomen uitzitten, als ze het virus te pakken hebben. Maar voor sommigen kan een griepje ernstige gevolgen hebben. Zo ook voor mensen met hartproblemen. Heb jij een oproep gekregen voor de griepprik en ben je hartpatiënt? Dan leggen we je uit wat je moet weten.

Je kunt hierdoor onder andere de kans op een nieuw hartinfarct verkleinen.

Een griepprik halen als hartpatiënt

Heb je last van een chronische hartziekte? Dan is de kans op ernstige klachten voor jou groter als je de griep krijgt. Vandaar dat veel hartpatiënten een uitnodiging krijgen voor de griepprik. Niet alle hartpatiënten lopen daarmee een verhoogt risico. Volgens de Hartstichting hebben hartpatiënten met de volgende chronische hartziekten een grotere kans op ernstige griepklachten:

  • Hartfalen
  • Hartritmestoornis
  • Angina pectoris
  • Problemen met hartkleppen
  • Als je een hartinfarct hebt gehad

Voor deze groep mensen is het belangrijk om de griepprik te halen. Dit verkleint de kans dat je griep krijgt met ongeveer 40 procent, en daarnaast zul je waarschijnlijk minder ziek worden als je toch een virus te pakken hebt. Doordat er in de griepprik alleen dode virusdeeltjes zitten kun je geen griep krijgen door je vaccinatie.

Lees ook:
Zó effectief is de griepprik en dít is waarom er elk jaar een nieuwe komt

Kleinere kans op hartproblemen

De griep kan vervelende klachten geven zoals spierpijn, hoofdpijn, keelpijn, koorts en hoesten. Maar dit kan ook de kans op hartproblemen zoals een beroerte, hartfalen, een hartinfarct of een ontsteking van de hartspier veroorzaken. Dat komt omdat er bij een virusinfectie ontstekingen in het lichaam ontstaan en je bloed meer stolt. Daarnaast moet je hart bij griep en koorts harder werken om je bloed rond te pompen. Vooral bij mensen met hartfalen kan dit klachten verergeren, omdat deze al moeite ervaren met het rondpompen van bloed. Daarnaast heb je met griep zes keer meer kans op een hartaanval.

Het is als hartpatiënt dus niet alleen goed om een griepprik te halen om je te beschermen tegen de griep, maar je loopt hierdoor ook een kleinere kans op nieuwe hart- en vaatproblemen. Zo is onder andere de kans op een nieuw hartinfarct na de griepprik veel kleiner.

Bron | de Hartstichting
Beeld | Getty Images

M48 Cover Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Margriet 48 ligt in de winkels! Met daarin een groot interview met acteur Porgy Franssen, de leukste breipatronen voor vesten en truien, alles over consuminderen en hoe je dat doet, de leukste tips voor een reisje naar Zuid-Limburg, koken met pompoen en nog veel meer! Haal ‘m snel in huis of bestel deze Margriet online zonder verzendkosten.

Maryse De BruijneGetty Images
Meer over

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden