Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Gezondheid

Wetenschappers zetten ‘belangrijke stap’ in onderzoek naar behandeling Parkinson

behandeling-parkinson.jpg

Onderzoekers van Cambridge University hebben een naar eigen zeggen ‘belangrijke stap’ gezet in het onderzoek naar een behandeling voor de ziekte van Parkinson. Door meer te ontdekken over de oorzaak, komt ook een oplossing volgens de wetenschappers dichterbij.

Ze hebben de functie en werking van een eiwit ontdekt dat betrokken is bij het ontstaan van de aandoening.

De ziekte van Parkinson

In Nederland leven ongeveer 55.000 mensen met de ziekte van Parkinson. Hoewel we bij deze hersenaandoening vaak denken aan ouderen, kan iedereen het ontwikkelen. Parkinson is een ingewikkelde ziekte die ontstaat in de hersenen. De exacte oorzaak van de ziekte is nog altijd niet helemaal duidelijk, maar wat we wel weten is dat bepaalde eiwitten en stoffen erbij betrokken zijn. Een ophoping van het eiwit alpha-synucleïne zou ervoor zorgen dat hersencellen afsterven, waardoor het brein niet meer voldoende dopamine aanmaakt. Dopamine is een stof in je hersenen die helpt signalen door te geven naar andere hersencellen. Door een tekort aan deze stof worden signalen in de hersenen dus niet of niet meer goed doorgegeven. Daardoor veranderen onder meer je bewegingen, uiterlijk, spraak en gedrag.

Lees ook:
9 minder bekende symptomen van de ziekte van Parkinson

Eiwit alpha-synucleïne

In de nieuwe studie, die gepubliceerd is in het wetenschappelijke tijdschrift Nature, hebben de wetenschappers gekeken naar de functie van het eiwit alpha-synucleïne. “Als we een behandeling voor de ziekte van Parkinson willen vinden, moeten we eerst onderzoeken en begrijpen wat de functie van alpha-synucleïne in de hersenen is. Deze studie is een vitale stap die we moesten zetten om dat doel te bereiken”, zegt Dr. Giuliana Fusco, hoofdonderzoeker van deze studie.

Gedrag van het eiwit

Dat ‘normale gedrag’ van het eiwit is dus wat ze nu onderzocht hebben en waar een paar belangrijke vondsten uitkwamen. Hoewel al duidelijk was dat dit eiwit een aantal verschillende maar belangrijke rollen speelt in de hersenen, wisten ze nog niet hóé het eiwit dat deed. Zo was al bekend dat alpha-synucleïne helpt bij de communicatie tussen diverse cellen en de verspreiding van dopamine. In de nieuwe studie is meer ontdekt over hoe dit eiwit deze functie uitoefent. Ze weten nu bijvoorbeeld op welke onderdelen van een hersencel dit eiwit invloed heeft.

Belangrijke stap in de goede richting

Dat is volgens de researchers essentieel om te weten voor het onderzoek naar een behandeling voor Parkinson. “Als we het gedrag van dit eiwit willen veranderen om ophopingen en klonten willen voorkomen, moeten we wel weten wat het normale gedrag van dit eiwit is”, zegt professor Michele Vendruscolo van Cambridge University tegen Sky News. “Natuurlijk moeten we nog veel meer stappen zetten om een behandeling voor Parkinson te vinden, maar dit is een belangrijke stap in de juiste richting.”

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.    

Bron | Sky News, Cambridge University, Parkinson Fonds
Beeld | Getty Images

Ook interessant