Belangrijke ontwikkeling: wetenschappers werken aan bloedtest die Alzheimer kan voorspellen
Wetenschappers hebben ontdekt dat een simpele bloedtest kan voorspellen of iemand de ziekte van Alzheimer krijgt of niet. Hoewel de bloedtest voorlopig nog in de ontwikkelingsfase zit, is het volgens specialisten wél een belangrijke stap in het onderzoek naar Alzheimer.
De onderzoekers deelden deze nieuwe studie over de bloedtest op de Alzheimer’s Association International Conference. Op dezelfde conferentie werd ook bekendgemaakt dat de griepprik de kans op Alzheimer mogelijk verkleint.
Tau-eiwit
De bloedtest kan ruim twintig jaar voor de eerste symptomen ontstaan voorspellen dat iemand de ziekte in de toekomst krijgt. Dat kan door in het bloed te zoeken naar een bepaald eiwit met de naam p-tau217. Dit tau-eiwit speelt een belangrijke rol in de ontwikkeling van Alzheimer. Veranderingen in dit eiwit, samen met amyloïde plaques (samenklonteringen van het eiwit amyloïde), spelen een belangrijke rol bij de ontwikkeling van dementie. Op dit moment is voor de diagnose van Alzheimer een PET- of MRI-scan nodig, en in sommige gevallen een ruggenprik. Deze manier van diagnosticeren werkt echter pas als de eerste signalen van de ziekte zich al laten zien.
Bloedtest die Alzheimer voorspelt
Wetenschappers zeggen dat het resultaat van de bloedtest voor 96 procent zekerheid geeft of iemand de ziekte in de toekomst zal ontwikkelen of niet. Toch zal deze niet meteen op het bureau van een huisarts of specialist liggen, zegt Marco Blom, manager Wetenschappelijk onderzoek en adjunct-directeur van Alzheimer Nederland op de website van de organisatie. De bloedtest voor Alzheimer is nog in de ontwikkelingsfase. Zo moet er bijvoorbeeld eerst nog onderzocht worden of de testen in verschillende groepen goed werken. Wel is hij enthousiast over de nieuwe ontwikkeling; wetenschappelijk gezien noemt hij het een "belangrijke stap voorwaarts".
Lees ook:
Met dit dieet verklein je mogelijk de kans op het krijgen van dementie
Medicijn
Vooral in het onderzoek naar een medicijn tegen Alzheimer denkt hij dat deze bloedtest een belangrijke rol kan spelen. Dat zit 'm in de vroege fase waarin de ziekte ontdekt kan worden met de nieuwe test. Door die vroege diagnose kunnen wetenschappers verder onderzoek doen naar hoe het tau-eiwit zich ontwikkelt. Zo kunnen ze dus ook uitzoeken hoe ze dit stofje met medicijnen kunnen remmen. Pas wanneer de onderzoekers dat weten, kan de ziekte in een vroegtijdig stadium behandeld of misschien zelfs helemaal gestopt worden. Momenteel is de bloedtest nog in ontwikkeling en zijn er nog geen medicijnen; het is volgens Blom voorlopig dan ook nog ‘toekomstmuziek’.
Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.
Bron | Alzheimer Nederland
Beeld | iStock
Margriet 33 ligt in de winkel! In dit nummer staat een exclusief interview met schrijfster Lucinda Riley (van de 7 zussen), een dossier overgewicht kwijtraken, 31 tips voor een gelukkige zomer en nog véél meer. Haal het nummer snel in huis of bestel 'm online zonder verzendkosten.