null Beeld Getty Images/iStockphoto
Beeld Getty Images/iStockphoto

Belangrijke nieuwe oorzaak (én behandeling) voor hoge bloeddruk ontdekt

Zo’n drie miljoen Nederlanders hebben een te hoge bloeddruk en daardoor een hoger risico op hart- en vaatziekten. Bij veel van hen is niet duidelijk wat dat veroorzaakt. Onderzoekers van de Universiteit Maastricht hebben nu een belangrijke ontdekking gedaan: ze hebben een nieuwe oorzaak voor een te hoge bloeddruk gevonden.

Het zou te maken hebben met een bepaald eiwit in ons bloed.

Hypertensie

Een hoge bloeddruk, ook wel hypertensie genoemd, komt veel voor. Ongeveer een kwart van de Nederlanders heeft last van hypertensie; bij 65-plussers heeft zelfs een op de twee mensen een te hoge bloeddruk. Door een te hoge bloeddruk komt er extra druk op het hart en de bloedvaten. Dat kan ervoor zorgen dat de wanden van je bloedvaten beschadigen, de kans op vernauwingen verhogen én de hartspier verdikt. Dat zorgt er vervolgens weer voor dat hartfalen, een hartinfarct of beroerte vaker voorkomen bij mensen met hypertensie. In ongeveer 95 procent van de gevallen is de oorzaak van de hoge bloeddruk niet bekend, waardoor symptoombestrijding de enige behandeling is.

Lees ook:

Wat is je bloeddruk eigenlijk en hoe belangrijk is die waarde?

Nieuwe oorzaak hoge bloeddruk

Daar komt nu verandering in, zegt een internationaal team van wetenschappers, onder leiding van onderzoekers van de Universiteit Maastricht. Zij hebben een nieuwe oorzaak ontdekt die de boosdoener kan zijn bij een hoge bloeddruk. De onderzoekers vermoeden dat een te hoge bloeddruk ontstaat door een bepaald eiwit, genaamd Nox5. Dit is de bron van zogenoemde zuurstofradicalen in de wanden van onze bloedvaten. Die radicalen verstoren een belangrijk proces in je slagaderen dat helpt vernauwingen en bloedpropjes te voorkomen. Mensen met een hoge bloeddruk zouden meer van het Nox5-eiwit hebben dan mensen met een bloeddruk op een ‘normaal’ niveau.

Nieuwe behandelmogelijkheden

Daarmee is niet alleen een belangrijke oorzaak van een hoge bloeddruk ontdekt, maar het biedt volgens de onderzoekers ook nieuwe behandelmogelijkheden. Waar er nu alleen gekeken kan worden naar het bestrijden van de symptomen, kan deze nieuwe oorzaak ook bij de kern aangepakt worden. Met bestaande en al geregistreerde geneesmiddelen denken de onderzoekers een verschil te kunnen maken. In een tweede onderzoek hoopt de Universiteit Maastricht de werkzaamheid van de medicijnen te testen.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron| Maastricht University, Volksgezondheid en Zorg

Beeld | Getty Images

null Beeld

Margriet 49 ligt nu in de winkel! Met deze week: nieuw geluk bij je jeugdliefde, een exclusief interview met Sophia Loren, positief blijven en nog véél meer. Haal het nummer snel in huis of bestel 'm online zonder verzendkosten.

Ilse van RoekelGetty Images/iStockphoto

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden