Margriet logo
null Beeld Getty Images/iStockphoto
Beeld Getty Images/iStockphoto

Belangrijke grafiek: met déze activiteiten loop je het hoogste risico op besmetting

Het coronavirus heerst nog steeds, maar er komen wel steeds meer versoepelingen. We mogen weer uit eten, naar de kapper, op vakantie, naar de bioscoop, zwemmen, naar de sportschool... Maar hoe (on)veilig is dat nu echt? En wanneer loop je de meeste kans op een coronabesmetting?

Bij al deze activiteiten loop je het risico om besmet te raken met het coronavirus. Maar wanneer is de kans op coronabesmetting het grootst? De Amerikaanse Texas Medical Association (TMA) heeft er een grafiek over gemaakt. Net als Information is beautiful, een site die infographics over onder meer het coronavirus maakt.

Van kleine tot grote kans op coronabesmetting

De TMA is een organisatie van experts die vergelijkbaar is met het Nederlandse Outbreak Management Team om verspreiding van het coronavirus te monitoren. Voor de grafiek vroeg TMA aan artsen om per activiteit aan te geven hoe groot de kans op besmetting is, met een cijfer van één tot tien. Hierbij werd bijvoorbeeld gekeken naar of de activiteit binnen of buiten is en of er voldoende afstand gehouden kan worden. De gemiddelde cijfers zijn verwerkt in de grafiek. En daarin zie je in één oogopslag het corona-risico van activiteiten, van weinig risicovol to heel risicovol.

Zwemmen en samen barbecuen

Wat blijkt: met boodschappen doen loop je een laag risico op besmetting met het coronavirus (3). Hetzelfde geldt voor twee nachtjes in een hotel verblijven (4), naar een bibliotheek of museum gaan (4) of buiten bij een restaurant eten (4). Ook een bezoekje aan de dokter is volgens experts veilig. Net als naar de wc gaan bij een vriend(in) of familielid. Bij iemand barbecuen of binnen eten wordt al iets risicovoller (5), maar valt nog onder de medium risk. Net als naar het strand of een zwembad gaan (5), al schaart Information is beautiful die laatste twee wel gewoon onder laag risico.

Coronabesmetting in sportschool, pretpark en bioscoop

Binnen in een restaurant zitten wordt al risicovoller (7). Net als een bruiloft of begrafenis bijwonen (7). Het staat volgens de artsen van TMA qua risico op besmetting gelijk aan het knuffelen van of een hand geven aan een vriend(in). Maar het echt grote risico komt in een bar om de hoek kijken (9). Net als in de sportschool (8), in een pretpark (8) en in de bioscoop (8). Bowlen zou je volgens de cijfers ook beter kunnen laten. En niet voor niets is het op dit moment verboden om uit te gaan in een discotheek.

Onveilige versoepelingen in Nederland?

Toch zijn sportscholen, pretparken en bioscopen in Nederland alweer open, en mag je in een restaurant gewoon binnen zitten. Het scheelt dat hier een gelimiteerd aantal mensen bij is toegestaan, waardoor het risico op besmetting lager wordt gehouden. Bovendien is deze grafiek gebaseerd op aannamen op basis van een gemiddelde. Maar met een gezonde dosis voorzichtigheid én door je aan de maatregelen te houden, kun je de keuze per activiteit vast goed voor jezelf maken.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | Texas Medical Associaton, Information is beautiful

Beeld | iStock

null Beeld

Heb je geen tijd om vanuit je luie stoel je favoriete tijdschrift te lezen, maar wil je wél op de hoogte blijven van het beste van Margriet? Dan hebben wij iets leuks voor je: je kunt vanaf nu praten met Margriet via je Google Home óf Google Assistent op je telefoon of tablet. Zo heb je heel makkelijk toegang tot allerlei extra leuks. Benieuwd? Klik hier om direct met Margriet te praten. Meer uitleg nodig? Klik dan hier.

Faye HeijnisGetty Images/iStockphoto

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden