Behandeling met injecties voor artrose een stap dichterbij Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Behandeling met injecties voor artrose een stap dichterbij

Ruim anderhalf miljoen Nederlanders hebben last van artrose, slijtage van het kraakbeen in de gewrichten. En dat aantal neemt toe: in 2040 wordt verwacht dat het om zo’n 2,4 miljoen mensen zou gaan. Met nieuw onderzoek hoopt een groep wetenschappers snel een betere behandeling voor deze aandoening te vinden.

Binnen vijf jaar hopen onderzoekers een doorbraak te hebben voor de behandeling van artrose, wat onder andere voor chronische gewrichtsklachten kan zorgen. Met injecties hopen ze de artrosepatiënten dan van de pijn af te helpen en weer beter laten bewegen.

Artrose

Hoe zat dat ook alweer, met artrose? Als je last hebt van artrose, zijn er in grote lijnen drie dingen aan de hand. De kwaliteit van het kraakbeen in je gewricht gaat achteruit, er ontstaan veranderingen aan het bot direct onder dat kraakbeen en je kunt last krijgen van (lichte) ontstekingen of irritatie in het gewricht.

Welke symptomen je hebt bij artrose, hangt vooral af van het gewicht waar de klachten zitten en in welk stadium van de aandoening je zit. In het begin kun je vooral last krijgen bij het bewegen van dat gewricht, later komen er vaak stijfheid en pijn in rust bij kijken.

Onderzoek

Momenteel wordt artrose vooral behandeld met pijnstillers en in ernstige gevallen een operatie. De Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) heeft nu vier miljoen euro uitgetrokken om een nieuwe behandeling van artrose te ontwikkelen. Onderzoekers van onder andere Universiteit Twente en de Universitair Medische Centra van Rotterdam, Utrecht, Nijmegen en Maastricht, gaan met dat geld aan de slag. Eerst moet er gezorgd worden dat er een betere diagnose gesteld kan worden, zeggen zij. Een eerste doel is om te ontdekken welke oorzaken artrose kan hebben: die zijn essentieel om een gerichte behandeling te ontwikkelen.

Injecties tegen artrose

Hoe zou zo’n behandeling er straks dan uit moeten zien? De experts hebben momenteel drie verschillende soorten injecties in gedachten, die passen bij artrose met verschillende oorzaken. Deze hopen ze binnen vijf jaar kunnen inzetten bij mensen met de aandoening. Injecties bij artrose zouden beter werken dan medicatie in de vorm van pilletjes. Tabletten werken op álle gewrichten, terwijl de meeste mensen met artrose dat slechts in een aantal gewrichten klachten hebben. De bijwerkingen zijn in dat geval groter dan de positieve effecten ervan.

In het begin zouden die injecties vier keer per jaar nodig zijn, wat in een later stadium teruggebracht zou kunnen worden naar twee keer per jaar. De onderzoekers verwachten in eerste instantie dat mensen met artrose veel minder pijn krijgen en beter kunnen bewegen. Uiteindelijk hopen de onderzoekers om artrose te genezen, maar vijf jaar is daarvoor waarschijnlijk nog een te korte periode.

Bron | AD

Ilse van RoekelGetty Images
Meer over

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden