De helende kracht van geluid wordt steeds meer onderzocht in de gezondheidsindustrie. Zo is ‘geluidsbaden’ een al langer geaccepteerde manier om emoties te kalmeren. Nieuw onderzoek wijst uit dat geluid ook lichamelijk gezien voordelen kan hebben.
Zo heeft een onderzoek van de Tohoku University in Japan aangetoond dat geluidsgolven ervoor zorgen dat er in de lymfeklieren cellen vrijkomen die borstkanker kunnen bestrijden.
Geluidsgolven
De wetenschappers ontdekten dit door middel van experimenten op muizen. Die kregen een anti-kankermedicijn – genaamd doxorubicin – in hun lymfeklieren ingespoten. Vervolgens werden de muizen blootgesteld aan geluidsgolven met een hoge intensiteit naar de oksels. Dat gebied wordt namelijk vaak getroffen door kankercellen bij borstkanker. De geluidsgolven stimuleerden de moleculen in het medicijn om vrij te komen in de lymfeklieren.
Gerichte bestrijding
Op deze manier werden geluidsgolven gebruikt voor een meer gericht gebruik van het medicijn op bepaalde plekken waar het nodig is. Omdat de golven hielpen om het medicijn gerichter en sneller aan het werk te zetten, is de verwachting dat geluid ook kan helpen bij het vertragen of zelfs voorkomen van borstkanker. Het grote voordeel van geluid inzetten als genezing, is dat het (voor zover bekend) geen bijwerkingen heeft.
Behandeling borstkanker
De wetenschappers hopen dat hun techniek uiteindelijk kan worden uitgewerkt naar een nieuwe behandeling voor lymfeklieren die worden aangevallen door tumorcellen. Daarnaast denken ze dat dit onderzoek bijdraagt aan de kennis die we hebben over geluid als geneesmiddel. Op deze manier wordt het steeds serieuzer genomen.