null Beeld

Begint het te kriebelen? Dit zijn de 4 vormen van jeuk (en dit middeltje werkt echt!)

Wie de afgelopen weken flink geraakt is door de brandhaartjes van de processierups kan het beamen; Jeuk is misschien nog wel erger dan pijn. Begint het bij jou al te kriebelen?

Iemand die het daar mee eens is, is dermatoloog Dr. Bing Thio. In zijn praktijk ziet hij regelmatig patiënten die last hebben van ontembare jeuk. Het allesoverheersende gevoel dat je niet kan stillen tot je begint met krabben.

Waarschuwingssignaal

Volgens Thio ontstaat jeuk in de zenuwuiteinden van je huid. "De prikkel komt via de huid en zendt via je ruggenmerg een signaal naar de hersenen. Die zeggen dan tegen je lichaam: je hebt op die plek van je lichaam jeuk. Het is eigenlijk een waarschuwingssignaal dat wordt gegeven als er gevaar is, bijvoorbeeld als er een mug of ander ongedierte op je lichaam zit. Om jezelf te beschermen breng je instinctief je hand naar de plek waar de jeuk vandaan komt, en zo jaag je het gevaar weg."

Maar zijn alle vormen van jeuk wel hetzelfde? En moet je die op dezelfde manier behandelen? Het antwoord is nee. Jeuk kan je verdelen in vier verschillende soorten.

Artikelen van Margriet in je mailbox ontvangen?

Kijk op margriet.nl/nieuwsbrief

Vier soorten jeuk

De eerste is dermatologische jeuk, deze wordt meestal veroorzaakt door een huidaandoening, zoals eczeem of jeukende insectenbeten. Een andere vorm van kriebel is systemische jeuk. Deze wordt veroorzaakt door een lever- of nieraandoening. Ook zwangere vrouwen en ouderen kunnen hier last van hebben. Jeuk, die veroorzaakt wordt door een probleem in het zenuwstelsel, wordt neuropathische jeuk genoemd. Tot slot kan je ook last hebben van psychische jeuk. Hiervan is sprake wanneer er geen lichamelijke aandoening voor de drang om te krabben kan worden aangewezen.

Oorspronkelijke bron

Zoals te verwachten is, moet je volgens Thio voor de beste behandeling eerst terug naar de oorspronkelijke bron van de jeuk. Zo ligt het medicijn voor systemische jeuk waarschijnlijk in de behandeling van een mogelijke lever- of nieraandoening en is psychische jeuk soms te behandelen met antidepressiva.

Gouden tip voor eikenprocessierups

Wie last heeft van muggenbultjes of uitslag van de eikenprocessrierups, kan volgens Thio het beste even naar de huisarts voor een recept. "Corticosteroïden-crème, ook wel hormoonzalf genoemd, geeft veel verlichting tegen dermatologische jeuk. De corticosteroïden remmen bovendien de ontstekingsreactie in de huid. Het nadeel is, dat je huid dunner wordt als je er te veel van smeert. Een paar weken per jaar is echter prima.

Lees ook

Na de eikenprocessierups komt ook déze gevaarlijke rups naar Nederland

Bron| RTL nieuws

Beeld| iStock

Redactie Margriet

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden