Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Gezondheid

Dit zijn de voordelen van een beetje stress op je lichaam

dit-zijn-de-voordelen-van-een-beetje-stress-op-je-lichaam.jpg

Stress is vaak een grote boosdoener en brengt niet alleen lichamelijk, maar ook geestelijk klachten met zich mee. Van hartkloppingen tot een hartaanval en van burn-out tot depressie. Geheel terecht dat stress daarom doorgaans als iets negatiefs wordt gezien. Toch hoef je als je een beetje stress ervaart niet meteen aan de bel te trekken.

En stress kan met mate soms zelfs best nuttig zijn en een aantal voordelen met zich meebrengen.

Stress werkt goed voor je geheugen

Ervaar je een stressvolle situatie? Dan komt er in je lichaam extra adrenaline vrij. Dit merk je lichamelijk door een snellere hartslag en ook de bloedstroom naar je zogeheten skeletspieren verbetert. Dit zorgt ervoor dat je sneller actie kunt ondernemen. Dit effect van een beetje stress duurt ongeveer maximaal een uur. Vervolgens maak je een stresshormoon aan dat tot wel uren na het stressmoment kan blijven werken. Dat stresshormoon zorgt ervoor dat je herinneringen goed in je langetermijngeheugen worden opgeslagen. Simpel voorbeeld: ben je een keer bijna aangereden? Dan zal je elke volgende keer op dezelfde locatie extra goed opletten omdat als het ware in je geheugen gebrand staat. 

Stress heeft voordelen voor je immuunsysteem

Daarnaast heeft een korte periode van stress ook voordelen voor je immuunsysteem. Hierbij haalt Quest het onderzoek van de Amerikaanse Stanford University aan. In dat onderzoek werden ratten met milde stress getest waarbij hun bloed en verschillend weefsel werd onderzocht. Hieruit bleek dat binnen twee uur na de stress de ratten meer massa’s immuuncellen naar hun weefsel toestuurden. Daarnaast toonde een eerder onderzoek al aan dat patiënten met stress sneller van een operatie herstelden dan patiënten zonder operatiestress. De korte periode stress zorgt er dus voor dat je immuunsysteem een oppepper krijgt waardoor wonden sneller genezen en infecties beter worden bestreden. 

Lees ook: Volg deze zes tips op om gezond te blijven in tijden van stress

Stress maakt je socialer

Onderzoekers van de Universiteit Freiburg stuiten op nog een voordeel van een klein beetje stress. Zo bleek namelijk dat mensen van stress socialer en vrijgeviger worden. In plaats van de bekende vecht-of-vluchtreactie bleek juist dat mensen door stress vriendelijker en verzorgend handelden. Uit het onderzoek op basis van geld verdelen bleek dat de gestreste deelnemers minder geld zelf hielden en meer aan anderen gaven dan niet-gestreste deelnemers.

Genieten van stress

Veel mensen ervaren stress vooral als iets onprettigs en ondanks de bovenstaande voordelen kan dit bij te veel stress ook weer negatief uitpakken. Als de oppepper van je immuunsysteem door stress bijvoorbeeld te lang duurt, raakt deze overactief en dat kost je lijf veel energie. Hierdoor kun je juist weer sneller vatbaar worden voor infecties. Maar er zijn ook mensen die wel van wat stress houden en die het bijvoorbeeld prettig vinden om onder hoge druk te werken.

Ondanks dat je hiervoor goed moet oppassen en dat stress vooral veel gevaren kent, blijkt uit een onderzoek van de University of Wisconsin dat mensen die stress ervoeren, en dit als iets slechts zagen, vaker vroegtijdig overleden. Dit in tegenstelling tot mensen die net zo veel stress ervoeren, maar dit niet als iets ergs zagen. Mocht je dus last van een beetje stress hebben, probeer dit dan niet al te negatief in te zien. Maar mocht je stressgevoel hoog oplopen, trek dan bij zorgen altijd tijdig aan de bel. 

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | Quest
Beeld | iStock

Ook interessant