Bleek bij vermoeidheid Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Gezondheid

Beetje pips na een slechte nacht? Dit is waarom we bleek zien bij vermoeidheid

Heb jij een nacht slecht geslapen of ben je erg vermoeid na een drukke dag, dan is er een kans dat je vanuit je omgeving een opmerking te horen krijgt. Je kunt je namelijk niet alleen vermoeid voelen, maar er ook moe uitzien. Naast dat je misschien niet zo helder uit je ogen kijkt, kan je gezicht ook grauwer worden. Hoe komt het dat we er bleek uitzien bij vermoeidheid?

Of je daadwerkelijk kunt zien of iemand vermoeid is, zochten een paar Zweedse onderzoekers uit.

Bleek bij vermoeidheid

De onderzoekers aan de Zweedse Karolinska Institutet hebben de eer gegeven aan twintig vrouwen om foto’s van proefpersonen schaamteloos te beoordelen. Op de eerste sessie foto’s stonden proefpersonen afgebeeld die een goede nacht van acht uur hadden gemaakt. Op de tweede sessie foto’s zagen de vrouwen dezelfde proefpersonen. Echter waren de personen dit keer vastgelegd nadat ze na een nacht van maar vijf uur, al wel 31 uur wakker waren. De vrouwen mochten aan de onderzoekers melden of ze de proefpersonen er vermoeid uit vonden zien er of er wallen of bleke gezichten te zien waren.

De oververmoeide proefpersonen werden er meteen uitgepikt. Niet alleen het bleke gezicht viel op, maar ook hangende oogleden, rode en gezwollen ogen en hangende mondhoeken werden opgemerkt. Vooral de mannen hadden last van een bleek gezicht.

Verminderde bloedcirculatie

Dat je ogen gaan hangen lijkt een logische verklaring voor vermoeidheid. Het liefst wil je deze sluiten om te gaan slapen. Maar waarom verdwijnt de kleur uit je gezicht na een nacht slecht slapen? Dit heeft alles te maken met de bloedcirculatie. In je slaap heb je het meestal erg warm. Dit komt omdat je bloedvaten zich uitzetten, waardoor je bloed makkelijker door je lichaam stroomt en je warmte afgeeft aan je huid. Maar niet alleen zorgt de bloedcirculatie voor warmte, het bepaalt ook de kleur van je huid, zoals de rode wangetjes bij het opstaan. Het is dus logisch dat als je weinig slaapt, je bloedcirculatie vermindert en er minder bloed naar je huid wordt gepompt. Het gevolg: een bleek gezicht.

Bron | Quest.nl

Paulien BergwerffGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden