Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Gezondheid

Ja, echt: er zitten beestjes in je wimpers (en híer komt dat door)

beestjes-wimpers.jpg

Een heel fijn idee is het niet, maar de kans is groot dat er zich op dit moment beestjes in je wimpers bevinden. De Amerikaanse arts Howard R Krauss legt uit waar die minidiertjes vandaan komen én wat je eraan kunt doen.

Even om je gerust te stellen: mijten in je wimpers richten geen schade aan. En iedereen heeft ze. Maar heb je echt veel van die beestjes, dan zijn je ogen misschien niet in topconditie. En daar is volgens Krauss wel het een en ander aan te doen.

Talg en oliën

De piepkleine beestjes in je wimpers heten demodex. Het zijn héél kleine mijtjes die in haarzakjes leven. De mijten worden van persoon op persoon overgedragen. De minuscule beestjes bevinden zich vooral op plekken waar veel talgklieren zitten, zoals in je wimpers. Ze voeden zich met talg en oliën en leggen ondertussen eitjes op je wimpers.

Lees ook: door deze slechte gewoonten blijven je wimpers kort

Dol op infecties

Volgens Howard R Krauss hebben sommige mensen meer last van deze mijten dan anderen: “Wanneer je bijvoorbeeld een uitzonderlijk vette huid hebt of geregeld gaat slapen zonder eerst je make-up eraf te halen, bevinden zich in je wimpers waarschijnlijk nét wat meer beestjes.” Ook – en nu komt het onsmakelijke gedeelte – houden mijten van infecties. Dus als je last hebt van geïrriteerde of ontstoken ogen, trekt dat extra mijten aan. “Om ervoor te zorgen dat je niet meer van die beestjes op je wimpers krijgt dan gemiddeld, is het zaak voor het slapengaan je wimpers altijd goed schoon te maken en zo ooginfecties te voorkomen”, legt Krauss uit.

Te klein om te zien

Op zich is de aanwezigheid van mijten, die je overigens met het blote oog helemaal niet kunt zien, helemaal niets om je zorgen over te maken. De beestjes doen geen kwaad en nogmaals: iedereen heeft ze. Wel zijn ze niet bepaald eerlijk verdeeld over de mensheid. Door onze hormoonsamenstelling, hebben vrouwen over het algemeen meer mijten op hun wimpers dan mannen. En naarmate we ouder worden, trekken onze wimpers meer mijten aan. Mocht je van deze beestjes af willen, dan hebben we slecht nieuws voor je: er zal zich altijd een groepje mijten op en in je wimpers nestelen. Maar zolang je geen geïrriteerde of ontstoken ogen hebt en je altijd met fris schoongemaakte wimpers gaat slapen, is er niets aan de hand.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox? Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | Women’s Health
Foto | iStock

Ook interessant