Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Gezondheid

Droge of vermoeide ogen? Dit is waarom een beeldschermbril kan helpen

beeldschermbril.jpg

De meeste mensen werken, door het coronavirus, al ruim een jaar thuis. En hoewel we aan dat thuiskantoor en het videobellen inmiddels wel gewend zijn, is ook het aantal oogklachten, sinds corona, gestegen. Dat komt omdat het beeldschermgebruik voor bijna de helft van de mensen, die thuiswerken, gemiddeld met drie uur is gestegen. We staren dus flink wat af. En dat resulteert weer in klachten, zoals: droge, branderige of vermoeide ogen. En juist op dat gebied kan een beeldschermbril verlichting bieden. 

Dit wil je weten over de beeldschermbril. 

Een beeldschermbril

Een beeldschermbril, ook wel een computerbril, is een speciale bril die extra ondersteuning geeft wanneer je veel op een beeldscherm kijkt, bijvoorbeeld op je computer, telefoon of tablet. Hierdoor hoeven je ogen zich minder in te spannen, en krijg je dus minder last van vermoeide ogen. Een beeldschermbril kan voor zowel brildragers als mensen die doorgaans geen bril nodig hebben een uitkomst zijn. Voor mensen zonder een bril kan een beeldschermbril -zonder sterkte, maar met blauw licht filter glas- zorgen dat je ogen minder snel vermoeid, droog en geïrriteerd raken. 

Voor brildragers is een beeldschermbril vaak een aanvulling. Veel mensen hebben bijvoorbeeld alleen een bril voor dichtbij of ver weg, maar dat tussengebied vangt een beeldschermbril dan op. Deze is specifiek afgesteld op het zicht tot je beeldscherm. 

Laat je ogen meten 

Door al dat thuiswerken is het verstandig om je ogen regelmatig te laten meten bij een opticien. Zodra je bril niet meer de juiste sterkte is, moeten je ogen extra hard werken, waardoor je sneller vermoeid kunt raken. Met een beeldschermbril en een bril op de juiste sterkte geef je je ogen meer rust. En doordat je ogen zich minder hoeven in te spannen neem je vaak ook een betere zithouding aan, dan wanneer je flink moet turen naar het scherm. Hierdoor verklein je ook de kans op hoofd-, nek-, rug- en schouderpijn. 

Lees ook: Last van je ogen? Dit vertellen je kijkers je over je gezondheid

Kosten van een beeldschermbril

Er zijn een hoop verschillende beeldschermbrillen op de markt. Zo heb je dus een variant met blauw licht filter glas, en is er keuze uit met of zonder sterkte. De prijs van een beeldschermbril met sterkte begint bij ongeveer 120 euro. In sommige gevallen kan jouw zorgverzekering dit vergoeden, maar dat hangt af van je aanvullende pakket. 

Oogklachten voorkomen

Naast een beeldschermbril zijn er ook tips en trucjes om te voorkomen dat je ogen oververmoeid of droog raken. Zo kun je bijvoorbeeld de 20-20 regel toepassen. Dat houdt in dat je na elke twintig minuten naar een beeldscherm te kijken twintig seconden in de verte kijkt. Wil je meer tips, waarmee je ook de kans op hoofdpijn verkleint tijdens het thuiswerken? Dat lees je hier.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.         

Bron | Gezondheidsnet, Plus Online 
Beeld | Getty Images

Voice Algemeen

Heb je geen tijd om vanuit je luie stoel je favoriete tijdschrift te lezen, maar wil je wél op de hoogte blijven van het beste van Margriet? Dan hebben wij iets leuks voor je: je kunt vanaf nu praten met Margriet via je Google Home óf Google Assistent op je telefoon of tablet. Zo heb je heel makkelijk toegang tot allerlei extra leuks. Benieuwd? Klik hier om direct met Margriet te praten. Meer uitleg nodig? Klik dan hier.

Ook interessant