null Beeld Getty Images/iStockphoto
Beeld Getty Images/iStockphoto

Basisscholen open, ‘click & collect’ in winkels: ondanks derde golf mag dít wel weer

Met een derde golf voor de deur worden enkele coronamaatregelen tóch versoepeld. Dit maakten premier Rutte en minister De Jonge dinsdagavond bekend in de persconferentie.

Van de (beperkte) opening van basisscholen en niet-essentiële winkels tot en met de avondklok: dít zijn de belangrijkste punten uit de toespraak.

Derde golf

"Een derde golf lijkt onvermijdelijk op ons af te komen", zei premier Rutte in zijn toespraak. Het aantal besmettingen en ziekenhuisopnames per dag neemt wel langzaam af, maar nieuwe varianten van het coronavirus rukken snel op in Nederland. Besmettelijkere varianten die tot een nieuwe, derde golf kunnen leiden.

Verlenging lockdown

Daarom zag het kabinet zich genoodzaakt om de lockdown te verlengen. Dit betekent bijvoorbeeld dat je thuis nog steeds maximaal één bezoeker per dag mag ontvangen en zo veel mogelijk thuiswerkt. En horeca, middelbare scholen, bibliotheken, dierentuinen en musea blijven in elk geval tot en met 1 maart, dus tot na de voorjaarsvakantie, gesloten. Toch zijn er ook twee versoepelingen, die vanaf volgende week al ingaan.

Basisscholen en kinderopvang open

Ten eerste gaan vanaf maandag 8 februari de basisscholen, kinderopvang en het speciaal (basis)onderwijs weer open. Maar hoe houd je op scholen en de kinderopvang het risico op eventuele verspreiding van het coronavirus zo laag mogelijk? Er wordt in elk geval ingezet op een proef met sneltesten op scholen. Zodra er een besmetting is, moet de klas in quarantaine. Verder komen het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap en het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid zo snel mogelijk met aanvullende richtlijnen.

Lees ook:

(opens in a new tab)" href="https://www.margriet.nl/lifestyle-nieuws/geen-wattenstaafje-in-je-neus-meer-ggd-neemt-blaastest-officieel-in-gebruik~b984b500/" target="_blank">Geen wattenstaafje in je keel en neus meer: GGD neemt blaastest officieel in gebruik

'Click & collect' in winkels

Om niet-essentiële winkels iets tegemoet te komen, mogen zij per woensdag 10 februari hun bestellingen door klanten laten afhalen. Denk bijvoorbeeld aan een nieuwe broek halen bij je favoriete kledingwinkel, of een spannende thriller bij de boekhandel in de buurt. Scheelt toch bezorgkosten. Maar ook bij deze versoepeling gelden de nodige regels. Zo moet je minimaal vier uur van tevoren je bestelling online of telefonisch aan de winkel doorgeven, voor je het komt ophalen. Je haalt je bestelling in je eentje op, binnen een bepaald tijdslot dat je van de winkel krijgt. En bij de winkel houd je anderhalve meter afstand. Je mag in elk geval niet per plekke meer kleding dan je daadwerkelijk bestelde items kopen, om 'funshoppen' te voorkomen.

Avondklok

En hoe zit het nou precies met de avondklok? Wordt die per 10 februari geschrapt? Dat wil het kabinet laten afhangen van het advies van het OMT. Reken er maar op van niet: "Die kans is erg klein", liet OMT-lid en hoofd infectieziekten van de GGD Anja Schreijer gisteravond in talkshow M al weten. "Eigenlijk wil je niks veranderen nu, het is echt nog spannend wat die Engelse variant gaat doen." Het OMT komt naar verwachting dit weekend met een definitief advies.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | Rijksoverheid

Beeld | Getty Images

Faye HeijnisGetty Images/iStockphoto

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden