Gezondheid

Bankhangen, vet eten en tóch afvallen? Volgens wetenschappers is het mogelijk

afvallen.jpg

Afvallen zonder er ook maar enige moeite voor te doen, het klinkt bijna te mooi om waar te zijn. Toch is het volgens wetenschappers in de toekomst mogelijk.

Het enige wat je hiervoor hoeft te doen is een pil te slikken die een bepaald gen blokkeert, zo blijkt uit een onderzoek van de Flinders University in Australië.

Geen overgewicht

Voor het onderzoek werd het RCAN1-gen geblokkeerd bij een aantal muizen. Hoewel de gemanipuleerde muizen aanzienlijk meer aten dan de niet-gemanipuleerde muizen, hadden ze geen last van overgewicht. Zelfs met een ‘high-fat dieet’, een dieet dat voor zestig procent bestaat uit vet, kwamen de muizen niet aan.

Bruin vetweefsel

Volgens wetenschappers zorgt een blokkade van het RCAN1-gen ervoor dat wit vetweefsel wordt omgevormd tot bruin vetweefsel. Het witte vetweefsel dient alleen als opslag van vet, terwijl het bruine weefsel energie omzet in warmte. Deze energie (calorieën) haal je uit voeding. Meer bruin vetweefsel betekent dus dat je meer energie gaat verstoken en meer kilocalorieën verbrandt.

Ontwikkelen van pil

Damien Kieting, hoofd van het departement van Moleculaire- en Celfysiologie van de Flinders University, is druk bezig met de ontwikkeling van een pil voor mensen dat het RCAN1-gen kan onderdrukken. “Het zou ideaal zijn als er een soort pil beschikbaar komt, die ervoor zorgt dat je kunt afvallen, zonder dat daar een dieet of extra beweging aan te pas komt. Vooral voor mensen met obesitas,” aldus Kieting.

Groot nadeel

Volgens Astrid Postma-Smeets, expert voeding en gezondheid van het Voedingscentrum, is er echter wel een grote ‘maar’: “Hoewel het in de toekomst misschien helpt om minder snel overgewicht te ontwikkelen, mis je wél de belangrijke gezondheidsvoordelen van gezonde voeding en beweging. Zeker als je ongezond blijft eten.”

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox? Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | AD
Foto | iStock

Ook interessant