Bange poeperd: met déze tips en oplossingen ben jij zo van je poepangst af
Samengeknepen billen, kramp, een opgeblazen gevoel, of
zelfs eerder naar huis moeten: poepangst kan je dag flink verpesten. En het zit
allemaal in je hoofd, want iederéén poept. Dus waarom hangt er toch zo’n taboe omheen,
en hoe kom je van die poepangst af?
Zo ga je van bange poeperd naar een ‘daar heb ik schijt aan’-instelling.
Poepangst en gesprekstaboe
Krijg jij ook al buikpijn bij het idee dat je je behoefte moet doen terwijl er anderen op reuk- en gehoorafstand staan? Dan ben je niet de enige. Negen op de tien Nederlanders stelt het poepen liever uit wanneer ze ergens anders dan thuis zijn. En zestig procent vindt ook dat je niet zomaar over dit soort zaken kunt praten, blijkt uit onderzoek van de Maag, Lever Darm Stichting. Stom eigenlijk, want voor veel mensen is ryphofobie een groot probleem: een angst om je behoefte te doen op een vreemd toilet. In de volksmond ook wel poepangst genoemd.
De gevaren van je poep ophouden
Hoewel je echt niet doodgaat als je een keertje je ontlasting ophoudt (hoe oncomfortabel het ook is), toch kun je het beter niet te vaak doen. Het kan namelijk wel tot gezondheidsproblemen leiden. In het meest extreme geval kun je het gevoel in je darmspieren verliezen. Deze rekken namelijk uit als je té vaak je poep ophoudt, waardoor je op een gegeven moment niet goed meer zult aanvoelen wanneer je weer moet. En dat is echt een stuk vervelender dan af en toe gewoon even naar het toilet gaan, poepangst of niet.
Obstipatie
Minder extreem maar ook vervelend is de mogelijkheid dat er obstipatie optreedt. Dit is een verstopping in de darmen en je kunt stellen dat je hier last van hebt wanneer je minder dan drie keer per week de grote boodschap doet. En obstipatie kan weer zorgen voor buikpijn, aambeien of een gescheurde anus. Kortom: dat wil je liever niet.
Lees ook
Dít vertellen deze 10 ‘poepsoorten’ je over je gezondheid
Hygiëne en schaamte
Maar waarom durven we niet te poepen op een toilet dat ergens anders staat dan in ons eigen huis? De redenen daarvoor lopen enorm uiteen: voor veel mensen is het een probleem van hygiëne. Bij een vies of stinkend toilet lukt het gewoonweg niet om te poepen. Daarom is het toilet in de trein de minst populaire plek om een grote boodschap te doen. Maar een gebrek aan privacy en het idee dat mensen op je aan het wachten zijn, je kunnen horen óf je kunnen ruiken zijn ook voor veel mensen redenen om het moment even uit te stellen. Kortom: een gevoel van schaamte speelt een grote rol.
Tips tegen poepangst
Over die schaamte heenkomen is makkelijker gezegd dan gedaan, maar gelukkig zijn er wel een heleboel handige trucjes om ondanks je poepangst tóch op een vreemde wc je behoefte te doen. Het zou natuurlijk nog beter zijn als er helemaal geen taboe rondom poepen hing, zodat we het zonder enige gene konden doen. Maar tot dat moment, kunnen deze tips helpen.
1. Weg met die schaamte
Er zijn genoeg trucjes waarmee je ongestoord je behoefte kunt doen op een vreemd toilet. Maar het zou natuurlijk nóg fijner zijn als je die trucjes helemaal niet nodig hebt en (letterlijk) schijt hebt aan poepen op een openbaar toilet. Want iedereen poept: jij, je buurvrouw, de koningin. En als niemand er open over durft te zijn, dan zal het taboe op poepen nooit verdwijnen. Dus: open het gesprek. Praat er bijvoorbeeld over met je vriendinnen. Wedden dat ze dat best normaal vinden?
2. Van uitstel komt herrie
Voel jij een grote boodschap aankomen, en besluit je hét moment zo lang mogelijk uit te stellen? Dat kun je beter niet doen. Het perfecte moment gaat namelijk niet komen, en hoe langer je wacht, hoe meer (stinkende) gassen zich opbouwen in je darmen. Probeer het dan nog maar eens stil en onopvallend te doen.
3. Doortrekken
Nog een tip als je bang bent voor onsmakelijke geluiden: gewoon even doortrekken en dán snel gaan. Het geluid van een doortrekkende wc kan iedere scheet verbloemen. Maar pas op: spettergevaar (en dat is op een openbare wc nou ook niet heel smakelijk). Even tussendoor doortrekken helpt overigens ook om het risico op vieze geurtjes te verkleinen.
4. Een goede voorbereiding
Als hygiëne voor jou het grootste probleem is, dan kun je maar beter goed voorbereid op pad gaan. Benodigdheden: een flesje goedkope parfum of luchtverfrisser om geurtjes te verbloemen en een pak natte doekjes om vieze wc-brillen af te nemen.
5. Toiletpapier als redding
Het kan helpen om een bedje aan toiletpapier in de pot te
leggen. Daarmee vang je twee vliegen in één klap: niemand hoort die onsmakelijke
plons die meteen verraad wat je aan het doen bent, én je hoeft erna niet met
een wc-borstel aan de gang.
6. Even rammelen
Ben je bang dat mensen doorhebben hoe lang je al op het toilet zit? Dan kun je even aan het prullenbakje rammelen. Vrouwen weten meteen wat dat betekent, en zullen ervan uitgaan dat jij druk in de weer bent met tampons of maandverband. Logisch, dat het dan wat langer duurt.
Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.
Bronnen | AndC.nl, AndC.nl, Damespraatjes.nl, Metronieuws.nl, RTL Nieuws
Beeld | iStock