null Beeld

Bang voor onweer? Misschien heb je wel astrafobie (en zo kom je er vanaf)

In de zomermaanden komt het geregeld voor dat er een onweersbui over het land trekt. Terwijl de ene persoon van dit weer geniet en de bossen en het strand opzoekt, kruipt de ander het liefst weg in een hoekje met kromme tenen, angsten en slapeloze nachten. Soms kan dit zo ver gaan dat er sprake is van astrafobie.

Hoe weet je dat je last hebt van astrafobie en wat kun je ertegen doen?

Wat is astrafobie?

Over de hele wereld bestaan er inmiddels honderden fobieën. Waar de een bang is voor naalden, is de ander bang voor wat er onder hem of haar in de oceaan zwemt. Er zijn ontelbaar veel dingen waar een mens angstig voor kan zijn. Astrafobie is de specifieke angst voor donder en bliksem bij onweer. Soms is het zo extreem dat mensen zich maar verstoppen om hun angsten uit de weg te gaan. Dit is ook een van de kenmerken van astrafobie.

Symptomen van astrafobie

Obsessief bezig met de weersverwachtingen

Er zijn personen die onweer echt spannend vinden. Maar iemand met astrafobie is dat stadium al voorbij. Iemand met astrafobie is vaak de hele dag bezig met de weersverwachtingen en doet er alles aan om daarvan op de hoogte te zijn. Ook wordt er daarom vaak gekeken en geluisterd naar specifieke radio- en televisiezenders.

Verstoppen en zelfs niet meer naar buiten durven

Zodra er onweer voorspeld is blijven personen met astrafobie aan huis gekluisterd. Niets is namelijk enger dan die knallen horen en de hemel zien oplichten. Daarom is er op zo'n moment vaak maar één oplossing: verstoppen. De meest donkere plek in huis voelt op dat moment het veiligst om de lichtflitsen en geluiden te ontwijken. Een kelder in het huis of op de grond onder het bed zijn vaak belangrijke plekken als je kampt met deze fobie. Alles draait op dat moment om verstoppen en zichzelf veilig stellen. Het kan soms zo veel impact hebben dat mensen niet meer naar buiten durven of niet meer op vakantie gaan.

Lees ook

Bang voor overgeven? Misschien heb je wel emetofobie

Hoe leer je ermee omgaan?

Vaak is de eerste reactie van mensen met een fobie om hetgene wat ze eng vinden te ontwijken. Onweer kun je natuurlijk niet voorkomen, dus dan is verstoppen voor het noodweer eigenlijk de enige optie. Het voelt op dat moment fijn om even geen angst te ervaren, door je ervan af te schermen. Maar wat op dat moment ideaal lijkt, is eigenlijk helemaal niet zo verstandig.

Onder je bed liggen staren naar de lattenbodem is geen goede optie. Er ontstaat namelijk een vicieuze cirkel waardoor je met een fobie telkens weer hetzelfde beleeft. Je bent bang, verstopt je en hebt tijdelijk minder angst. Maar vervolgens maak je het weer opnieuw mee. En dat is iets waar je het liefst van af zou willen komen. Het kan daarom geen kwaad om in gesprek te gaan met een therapeut en je angsten uit te spreken tijdens een vorm van gedragstherapie.

Therapie tegen astrafobie

Tijdens zo'n therapiesessie stel je je bloot aan je angsten. Op deze manier leert de therapeut de patiënt met fobieën technieken aan, zodat diegene zijn of haar angsten uiteindelijk overwint. Ook raadt de therapeut soms aan angsten te gaan registreren, zodat hij of zij alles over de angsten van de patiënten te weten komt - om hier weer op voort te borduren.

EMDR

Als je liever geen gesprekken met een therapeut voert, zou EMDR ook een oplossing kunnen zijn. Dit is een therapie die je van je angsten en somberheid af kan helpen, door bepaalde trauma's te herbeleven en opnieuw te verwerken in je brein.

Maar zodra je een beetje bang bent voor onweer en je je angst goed kunt bedwingen is een van deze therapieën gelukkig niet direct nodig. Het is natuurlijk niet gek als je af en toe schrikt van wat natuurlijke knallen.

Yeah, Margriet.nl is genomineerd voor Website van het Jaar 2020!

Help jij ons winnen? Stem dan snel!

Bron | Gezondheidsnet

Beeld | iStock

Manon Maas

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden