null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Bang voor een coronatest? Deze 4 tips kunnen je helpen

Waar een coronatest voor de een geen big deal is, kijkt een ander er juist ontzettend tegenop. En dat is zeker niet gek, want zo’n wattenstaafje in je neus en mond klinkt niet echt heel fraai. Wellicht kunnen de volgende tips je toch een beetje helpen om door die coronatest heen te komen.

En ook het lezen van ervaringen van anderen kan je misschien tot rust stellen. Veel mensen vinden namelijk dat het bést wel meevalt.

Tips voor coronatest

Als het aan minister De Jonge van Volksgezondheid ligt, wordt er over een tijdje veel meer getest. Vanaf maart zou zelfs iedereen zich maandelijks kunnen laten testen op het coronavirus. Dat betekent dat je niet alleen bij klachten een keel- en neusswab krijgt, maar dat je een vaste bezoeker van de teststraat wordt. Maar voordat dit definitief van start kan gaan moeten er eerst tien miljoen testen per maand beschikbaar zijn. Nog even afwachten dus. Maar kijk jij nú al op tegen die maandelijkse testen of heb je in verband met coronaklachten een afspraak gepland? Dan kunnen déze vier tips je helpen op gemakkelijker door die coronatest heen te komen.

1. Let op je houding

Wanneer je een coronateststraat in rijdt of loopt – en je toch wat zenuwachtig bent – let dan allereerst goed op je houding. Je lichaam kan erg gespannen zijn wanneer je opziet tegen de test. En dat maakt het allemaal maar lastiger om 'm zonder problemen af te laten nemen. Probeer goed te ontspannen dus. Zit je in de auto? Leun dan tegen de zijkant van je autodeur aan als dat comfortabeler voelt, leg je hoofd rustig neer en sluit je ogen als je dat persoonlijk prettig vindt.

Ben je lopend in de teststraat of moet je op jouw testlocatie op een stoel gaan zitten? Probeer je ook dan zo goed mogelijk te ontspannen. Enkele tips hoe je dat kunt doen tijdens de coronatest: rustig door je neus ademhalen, je schouders laten hangen en proberen te denken aan het feit dat het zo weer voorbij is. Prettig is het misschien niet, voor je het beseft is het meestal alweer voorbij.

2. Probeer rustig adem te halen

Die zenuwen kunnen er ook voor zorgen dat je steeds sneller gaat ademhalen, terwijl dit juist tegen kan werken. Helemaal als je al verkoudheidsklachten hebt of moet hoesten, want dan kan het voor benauwdheid zorgen. Let daarom naast je houding goed op op je ademhaling en adem nog een keer goed diep in en uit voordat je aan de beurt bent.

3. Keelswab: leg je handen op je buik

Wanneer je bij het laatste loket staat en je klaar bent voor de test, leg dan eens je handen op je buik. Je handen zorgen ervoor dat je goed op je ademhaling kunt focussen tijdens de afname van de test. Haal nog eens diep adem en blijf 'aaaa'.. zeggen tot de GGD-medewerker het wattenstaafje weer uit je mond haalt. Je zult merken dat het makkelijker gaat dan wanneer je niets zegt, omdat je keel verder opengaat.

4. Neustest: ogen dicht

Nadat het wattenstaafje in je mond gezeten heeft, gaat deze ook je neus nog in. Vaak is dit het onderdeel waar men het meest tegenop ziet. Maar ook hier kom je niet onderuit voor een succesvolle coronatest. Wanneer het wattenstaafje je neus binnengaat, is het net zoals bij je keel belangrijk om op je ademhaling te letten. Als je, je handen weer op je buik legt kun je proberen op je ademhaling te focussen in plaats van op de test zelf. Denk goed na of je het prettiger vindt om door je neus of door je mond te ademen, want dat is iets dat per persoon kan verschillen. Probeer daarbij niet te veel aan het wattenstaafje te denken, maar denk vooral aan iets leuks. Je kunt overigens wat last krijgen van trekkende of tranende ogen, dus kan het fijn zijn om je ogen te sluiten tijdens deze test.

Ervaringen coronatest

Ook het lezen wat anderen van de coronatest vonden, kan je misschien tot rust stellen. Er zijn je inmiddels miljoenen mensen voorgegaan bij de teststraten, dus inmiddels ken je vast in je omgeving ook wel iemand die al getest is. Ook schreven wij een tijdje geleden al over de ervaringen met de coronatest van de Margriet-redactie én lezeressen. De algemene consensus: je doet het niet voor je plezier, maar voor je het weet is het weer over. Hopelijk ben je met deze tips beter voorbereid en kom je die coronatest zónder problemen door.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | Women's Health, NOS

Beeld | Getty Images

Manon MaasGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden