null Beeld

Bang voor de tandarts? Deze zes tips slepen je erdoorheen

Tegenwoordig kan elke behandeling vrijwel pijnloos worden verricht. Toch is een kwart van de Nederlanders nog steeds bang voor de tandarts. Krijg jij ook de bibbers van die boor? Deze tips slepen je erdoorheen.

Van het hoge, zoemende geluid wordt niemand vrolijk. Maar bij sommige mensen breekt letterlijk het angstzweet uit zodra ze een tandartsboor horen. Zo'n 800.000 Nederlanders zijn zelfs zo bang voor de tandarts dat ze helemaal niet meer durven te gaan en ernstige gebitsproblemen riskeren. Terwijl tegenwoordig in principe alles wat er moet gebeuren vrijwel pijnloos kan.

Hoe jonger naar de tandarts, hoe beter

Het advies is om kinderen zo vroeg mogelijk mee te nemen naar de tandarts. Uit onderzoek blijkt dat hoe eerder een kind went aan deze bezoekjes, hoe kleiner de kans is dat ze later bang worden. Voor angstige volwassen hebben tandartsen zes tips om voortaan minder gestrest bij hen in de stoel te liggen.

Tip 1: deel je angst

Als je bang bent een behandeling te ondergaan, praat er dan over. Op die manier is je behandelaar voorbereid en kan hij eventueel extra tijd uittrekken voor uitleg en ondersteuning.

Tip 2: laat je goed informeren

Laat je informeren over het soort behandelingen dat je te wachten staat, over wat er gaat gebeuren en waarom. Sommige mensen vinden het prettig om mee te kijken met een spiegel tijdens de behandeling. Overweeg of jij dit ook wilt en zo ja, vraag dan je tandarts of dit kan.

Tip 3: eis een verdoving

Ben je erg bang voor pijn? Sta er dan op dat je wordt verdoofd. Dat is een kleine moeite voor de tandarts. De verdoving is een klein prikje en voel je zelfs vaak niet eens.

Tip 4: spreek een teken af

Iedereen heeft behoefte aan controle, en dat geldt helemaal als je angstig bent. Spreek daarom met de tandarts een teken af, zoals het opsteken van je hand. Geef je dat teken, dan zal hij de behandeling onderbreken. Zo heb je het gevoel dat je de gang van zaken meer in de hand kunt houden.

Tip 5: zorg voor afleiding

Als de zenuwen door je keel gieren of je kaken pijn doen van je mond opensperren, kun je wel wat afleiding gebruiken. Het kan al helpen om op je ademhaling te letten, bijvoorbeeld door te tellen bij het in- en uitademen. Je kunt ook muziek luisteren met oortjes via je mobiele telefoon of je tandarts vragen een muziekje op te zetten. Doe dan zo veel mogelijk moeite om goed naar de muziek te luisteren. Als je minder aandacht hebt voor de behandeling, wordt het eventuele ongemak meteen stukken minder.

Tip 6: hork van een tandarts? Zoek een ander

Heeft je tandarts geen begrip voor je angst, schaam je dan niet en zoek een ander. Veel mensen zijn bang voor de tandarts en dus bestaan er allerlei voorzieningen. Je huisarts kan je bijvoorbeeld doorverwijzen naar een 'angsttandarts' of een Centrum voor Bijzondere Tandheelkunde. Hier werken speciaal opgeleide tandartsen en psychologen samen. Voor een overzicht van de centra kun je terecht op de website van het Centraal Orgaan Bijzondere Tandheelkunde (Cobijt).

Bron | Alles over het gebit, iStock (beeld)

Lees ook

Zeven tips om geld te besparen bij de tandarts

Tien signalen dat je een te hoge bloedsuikerspiegel hebt

Dacht je dat dit wc-poppetje een jurkje droeg? Kijk nog eens goed!

Gratis gezondheidsartikelen van Margriet in je mailbox ontvangen? Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Redactie Margriet

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden