null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Bah: dit is waarom je je bed beter níet kunt opmaken in de ochtend

Het ziet er natuurlijk netjes en schoon uit, zo'n opgemaakt bed. Maar onderzoek wijst uit dat er ook een goede reden waarom je je bed opmaken beter kunt laten.

Maar of je die wilt weten...

Huisstofmijt

Het heeft alles te maken met je gezondheid. Huisstofmijt kennen we allemaal wel: van die akelige, niet met het blote oog zichtbare beestjes die een allergie kunnen veroorzaken en het liefst krioelen op de fijnste plekjes in huis. Je bed bijvoorbeeld, want daar is veel voeding voor ze te vinden, zoals dode huidcellen en vocht. Uit onderzoek blijkt dat er gemiddeld anderhalf miljoen(!) van deze beestjes in je beddengoed huizen. Ieks!

Feestje voor de beestjes

Om te overleven hebben mijten een warme en vochtige plek nodig. Dus als je 's nachts hebt getranspireerd en 's ochtends direct je warme bed weer dichtslaat, maak je de mijten daar alleen maar erg blij mee. Niet fijn om te horen natuurlijk. Het goede nieuws is dan dat je dus eigenlijk gewoon de boel de boel kunt laten en je beddengoed opengeslagen op je bed kunt laten liggen. Hierdoor geef je alles de kans om te luchten en is het een minder aantrekkelijke plek voor huisstofmijt.

Huisstofmijtallergie

Dat is belangrijk, want als je te veel in aanraking komt met huisstofmijt kun je een allergie ontwikkelen. En dan ben je een stuk verder van huis: je kunt huisstofmijt namelijk nooit hélemaal vermijden. Dit betekent dat je met een allergie regelmatig last kunt hebben van vervelende klachten, zoals een loopneus, geïrriteerde ogen, kriebelhoest, benauwdheid, hoofdpijn, vermoeidheid, astma en aczeem. Gewoon even die dekens openslaan in de ochtend, dus.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | Flair

Foto | iStock

Redactie MargrietGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden