Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Gezondheid

Baby in stuitligging? Hem laten omdraaien kan keizersnee voorkomen

zwanger-istock.jpg

Ligt je baby in stuitligging? Vraag dan aan je gynaecoloog of verloskundige of hij/zij kan proberen je kindje van buitenaf met de handen om te draaien. Deze ingreep – ook wel ‘versie’ genoemd – wordt al langer uitgevoerd, maar met medicatie is de kans van slagen een stuk groter. Dit is veiliger voor de moeder dan een keizersnee. Volgens nieuw onderzoek kunnen op deze manier elk jaar zeshonderd extra keizersneden worden voorkomen.

Een baby in stuitligging wordt meestal met een keizersnede gehaald. Dit is namelijk veiliger voor het kindje. Maar bij de moeder kan de zware buikoperatie tot allerlei complicaties leiden, zoals ernstig bloedverlies, infecties of trombose.

Makkelijker met middel dat spieren van de baarmoeder ontspant

Uit onderzoek van gynaecoloog in opleiding Joost Velzel blijkt dat er een veiliger alternatief is. Door het kindje van buitenaf met de handen om te draaien, kan vaak een keizersnede worden voorkomen. Normaal slaagt deze ingreep, die in de 36ste of 37ste week wordt uitgevoerd, in veertig tot vijftig procent van de gevallen. Maar als de moeder een middel krijgt dat de spieren van de baarmoeder ontspant, zoals ritodrine of fenoterol, lukt het draaien bij 65 procent van de zwangere vrouwen. Omgerekend kan dit zeshonderd extra keizersneden per jaar voorkomen, aldus Velzel.

Bijwerkingen

Volgens de promovendus zijn sommige gynaecologen ‘huiverig’ om deze medicijnen te gebruiken. Ze geven namelijk vaak vervelende bijwerkingen, zoals hartkloppingen, opvliegers en hoofdpijn. ‘Heel akelig, maar die verschijnselen duren maar een minuut of tien en dan verdwijnen ze,’ relativeert hij in de Volkskrant. Volgens de Nederlandse Vereniging voor Obstetrie en Gynaecologie (NVOG) kan een ‘versie’ ook geen kwaad voor de baby, ook niet wanneer je een spierontspanner krijgt toegediend. ‘De kans op problemen na een versie is veel kleiner dan de kans op problemen wanneer je bevalt met een kind in stuitligging,’ meldt de organisatie op DeGynaecoloog.nl. ‘Daarom adviseren verloskundigen en gynaecologen je baby te laten draaien bij een stuitligging. Als de versie lukt, is de bevalling veiliger voor jou en je baby.’

Draaien: zo werkt het

Het draaien zelf kost wel tijd en vraagt de nodige aandacht. Het kindje wordt stukje bij beetje gedraaid en er worden pauzes ingelast om de moeder te laten bijkomen. Al met al duurt de hele ingreep ongeveer een uur. Niet echt een pretje, maar de kans op complicaties is minimaal, helemaal vergeleken met een zware buikoperatie als een keizersnede. En omdat de ingreep al langer wordt uitgevoerd, zijn er veel artsen en verloskundigen die er ervaring mee hebben. Volgens Joost Velzel zouden verloskundigen moeders met een kindje in stuitligging ‘altijd moeten doorverwijzen naar een gynaecoloog of een verloskundige in de regio die is gespecialiseerd in het draaien van baby’s.’

Bron | de Volkskrant, DeGynaecoloog
Foto | iStock

margriet_leesmeer]

Ook interessant