Onderzoekers hebben een nieuwe therapie ontwikkeld, die volgens hen over een aantal jaar kan leiden tot een betere behandeling van kanker. Ook andere ernstige aandoeningen zouden baat hebben bij deze soort immunotherapie.
Wetenschappers van deTU Eindhoven (TU/e) deden de studie met onder anderen onderzoekers van Amsterdam UMC, Radboudumc en andere instituten uit Europa en de Verenigde staten. Ze spreken van een âbaanbrekend onderzoekâ dat veel kan betekenen voor kankerpatiĂ«nten in de toekomst.
Een belangrijke stap in kankeronderzoek
Volgens onderzoeksleider Willem Mulder, verbonden aan TU/e, zijn de resultaten âeen belangrijke stap vooruit” in de wetenschap. De nieuwe techniek kent volgens Mulder een groot aantal mogelijke toepassingen. Daaronder valt de behandeling van kanker, maar mogelijk ook andere ernstige aandoeningen.
Nanobiologische therapie
De nieuwe therapie heet ‘nanobiologische therapie’ en werkt door het aangeboren immuunsysteem te trainen. Door dat immuunsysteem op die manier in te zetten tegen bijvoorbeeld tumorcellen, kan het lichaam deze zelf uitschakelen. Uit onderzoek blijkt dat het bij muizen met huidkanker werkt. Ook apen lijken de behandeling tot nu toe goed te verdragen. Binnen twee tot vier jaar hopen de onderzoekers te starten met het testen van de effectiviteit van deze nieuwe therapie tegen kanker bij mensen.
Door die âtrainingâ kunnen zogenaamde voorlopercellen uit je beenmerg worden geprogrammeerd om bepaalde taken uit te voeren. Onderzoekers slaagden er bijvoorbeeld in om cellen zodanig te trainen, dat ze tumoren konden veranderen. Door die verandering kan het aangeboren immuunsysteem de kankercellen zelf bestrijden. Het zal nog wel wat jaren duren voor deze behandeling voor iedereen beschikbaar is. maar de ontwikkeling klinkt al wel heel hoopgevend.