Gezondheid

Avocado’s: 6 redenen om ze vaker te eten

waarom-zijn-avocados-gezond.png

Ze zijn groen, donkerbruin of paars van kleur, het vruchtvlees is zo zacht als boter (indien rijp) en de vorm is het beste te vergelijken met een peer. Natuurlijk hebben we het over avocado’s! Deze vrucht (botanisch gezien) is afkomstig uit Centraal-Amerika en staat niet alleen bekend om haar heerlijke smaak, maar ook om haar talrijke voordelen voor de gezondheid.

Bevatten veel carotenoïden

Avocado’s bevatten veel voedingstoffen, waarvan carotenoïden de belangrijkste zijn. Bekende carotenoïden zijn betacaroteen, alfacaroteen en luteïne. Deze voedingsstoffen bevatten veel vitamine A, wat goed is voor de gezondheid van je ogen. Daarnaast stimuleren carotenoïden ook de werking van het immuunsysteem.

Goed voor het cholesterol

Zoals je wellicht al weet, zijn er twee soorten cholesterol: de goede (HDL) en de slechte (LDL). Slecht cholesterol kan grote schade aanrichten aan je bloedvaten en vitale organen als je er niets aan doet. Grootste boosdoeners zijn vooral vet voedsel en suiker. Met de goede vetten van de avocado’s kun je je HDL-cholesterolgehalte verhogen, zodat je lichaam wordt beschermd tegen de schadelijke gevolgen van vrije radicalen. Dit type type cholesterol helpt eveneens diabetes te voorkomen doordat het triglyceridegehalte (vetzuurgehalte) wordt gereguleerd.

Helpen bij het afvallen

Als je probeert gewicht te verliezen, kunnen avocado’s daarbij helpen. Hoewel ze veel calorieën bevatten, zijn ze rijk aan vezels, die erom bekendstaan je maag te vullen en je een vol gevoel te geven voor een langere periode. Zo bleek uit onderzoek van de Loma Lina Universiteit dat je door het toevoegen van een halve avocado aan de lunch sneller een verzadigd gevoel krijgt, waardoor je een mindere grote portie eet. Daarnaast zijn vezels essentieel voor de gezondheid van het immuunsysteem, vooral de oplosbare omdat ze je lichaam helpen bij het afbreken van koolhydraten.

Hoge bloeddruk

Miljoenen mensen over de hele wereld hebben last van een hoge bloeddruk. Helaas worden de symptonen vaak genegeerd, waardoor het  kan leiden tot grote schade aan het hart, aders en slagaders. Avocado’s kunnen helpen om op een natuurlijke manier de bloeddruk te verlagen, want ze zijn rijk aan kalium en magnesium – twee essentiële stoffen voor de behandeling van een hoge bloeddruk.

Goed voor het brein

Voor het brein is het belangrijk dat het bloed goed door het lichaam stroomt. Als je last hebt van een mindere bloedcirculatie kunnen avocado’s daarbij helpen, ondanks dat ze veel onverzadigde vetten bevatten en een hoge calorie-index hebben. Vooral ouderen wordt aangeraden om ter verbetering van hun cognitieve vaardigheden vaker avocado’s te eten.

Ontstekingsremmende werking

De combinatie van verschillende voedingsstoffen in avocado’s zorgt voor een krachtige ontstekingsremmende werking. De vitamines C en E, carotenoïden, selenium, zink en fytosterolen en omega-3-vetzuren beschermen tegen ontstekingen.

Ook interessant