null Beeld

Au! Zeven signalen dat je een niersteentje hebt

Nierstenen zijn steentjes van onopgeloste afvalstoffen in je urine. Als zo'n steentje vastloopt tussen je nier en blaas, kan dat vreselijk pijn doen. Dit zijn de symptomen van een vastzittend niersteentje.

In je urine zitten afvalstoffen die je normaal uitplast. Als deze afvalstoffen niet helemaal oplossen in de urine, dan kunnen er in je nierbekken kristallen of steentjes ontstaan, oftewel: nierstenen. Kenmerkend voor de venijnige steentjes is dat de pijn die ze veroorzaken in golven komt. Dat komt doordat de urineleider het steentje steeds verder naar de blaas toewerkt. Dit geeft steeds weer een heftige pijngolf. Als de urineleider even stopt met 'knijpen', is de pijn weg.

De zeven verschijnselen van nierstenen

Nierstenen komen vaak voor. Maar waarom de één ze krijgt (zelfs meerdere malen) en een ander er nooit last van heeft, is niet helemaal duidelijk. Sommige mensen zijn erfelijk belast. Dit zijn de verschijnselen:

1 Een plotselinge, heftige pijn in je zij of in (onder)buik. De pijn komt in golven. Dit heet koliekpijn. Een pijngolf is vaak zo heftig, dat het niet lukt om stil te zitten of stil te liggen.

2 Bij een koliekaanval kun je misselijk zijn en overgeven.

3 De pijn verplaatst zich geleidelijk van je zij naar je onderbuik. Dit komt doordat de steen langzaam vanuit de nier naar de blaas verschuift.

4 Als het steentje de blaas bereikt, voel je misschien vaker aandrang om te plassen.

5 Er kan een beetje bloed in je plas zitten wanneer er een steen in de urinewegen zit. Soms is je plas dan ook roze van kleur.

6 Na een paar dagen zijn de pijnklachten bijna altijd over. De steen belandt na enkele uren of dagen namelijk in de blaas.

7 Eureka! Je hebt de steen uitgeplast. Vaak merk je dit niet eens, je plasbuis is namelijk wat wijder dan je urineleider. Als je zeker wilt weten dat de steen eruit is, kun je door een theezeefje plassen (of je plas opvangen en dan zeven). Soms is hier wel wat geduld voor nodig: sommige steentjes blijven weken in je blaas ronddobberen.

Prik met pijnstillers

Bij een niersteenaanval heb je wel wat zwaarders nodig dan een paracetamolletje. Je huisarts kan je een injectie met diclofenac of naproxen geven. Dit zijn zwaardere pijnstillers en via een prik werken ze sneller. Vervolgens krijg je een recept voor zetpillen (tegen de misselijkheid) mee naar huis. Meestal plas je het steentje na enkele uren of dagen vanzelf uit, soms pas na een paar weken. Een week na de niersteenaanval ga je weer naar de huisarts voor controle. Als je dan nog klachten of bloed in je urine hebt, kan verder onderzoek nodig zijn.

Bron | Thuisarts.nl

Lees ook

Schaamlipkanker: zo ben je er nog op tijd bij

De 5 geheimen van slanke mensen

Met dit ontbijt kun je makkelijker en sneller afvallen

Bekijk ook

Vriendinnen Ingrid en Liezet gaan op pad in het oosten van Nederland.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox? Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Redactie Margriet

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden