Au! Deze zes tekenen wijzen op 's nachts tandenknarsen Beeld Getty Images/iStockphoto
Beeld Getty Images/iStockphoto

Au! Deze zes tekenen wijzen op 's nachts tandenknarsen

Kiespijn is vervelend, maar ermee wakker worden al helemaal. Zeker als je de dag ervoor nergens last van had. Als je zomaar wakker wordt met een zeurende pijn, zou het kunnen dat je 's nachts met je tanden knarst. Maar er zijn nog meer tekenen die op tandenknarsen of tandklemmen wijzen. We zetten het voor je op een rij.

's Nachts met je tanden knarsen kan resulteren in pijn, problemen aan je tanden en je wordt misschien zelfs moe wakker. Maar het kan ook verder gaan dan dat. “Je tandheelkundige gezondheid kan ook je medische gezondheid beïnvloeden,” zegt Dr. Floretta Cuffey-Terry tegen Huffpost. Zo kun je als chronisch tandenknarser ook andere problemen ervaren als stressaanvallen en voedingsproblemen.

Tandenknarsen kan verschillende oorzaken hebben, maar een veelvoorkomende is stress. Uit eerder onderzoek is gebleken dat 95 procent van de mensen die met zijn of haar tanden knarst onder een grote hoeveelheid stress gebukt gaat. Om erachter te komen of je 's nachts tandenknarst, zijn er verschillende signalen om alert op te zijn. Als je hier vaak last van hebt, zou het zomaar kunnen dat je inderdaad met je tanden knarst in je slaap.

1. Hoofdpijn

Als je de hele nacht je tanden strak op elkaar houdt, is het niet zo gek dat je last krijgt van hoofdpijn. Er komt extra druk op je kaak en mond en daar wil je lichaam vanaf zien te komen. En die hoofdpijn is hoe je lichaam van de druk afkomt. Er zijn een heleboel soorten hoofdpijn, maar hoofdpijn door tandenknarsen of -klemmen herken je aan pijn rond de slapen en oren.

2. Kaakpijn

Een andere manier waaraan je tandenknarsen herkent, is kaakpijn. Als je wakker wordt met pijn rond je mondspieren of vermoeide kaakspieren, dan is de kans groot dat je ‘s nachts druk aan het knarsen bent geweest. Misschien valt de pijn je niet eens heel erg op omdat het na een paar minuten weer weg is, maar dit kan ook een paar uur aanhouden. Het ergst is de pijn als je wakker wordt. Als dat het geval is, wordt het tijd om de tandarts in te schakelen.

3. Kiespijn

Als je wakker wordt na een heerlijke nacht slaap en last hebt van tand- of kiespijn, is de kans aanwezig dat je last hebt van bruxisme (de medische term voor tandenknarsen). Volgens artsen is ook dit een goede reden om contact op te nemen met de tandarts. Sterker nog: bij tandpijn is het vrijwel altijd verstandig om even een belletje te plegen.

4. Slijtage

Het knarsen met je tanden kan je gebit ook beschadigen. Zeker als je dit lange tijd onbewust doet. Dr. Marjan Moghadam, een klinisch universitair hoofddocent aan New York University's College of Dentistry, zegt hierover tegen Huffpost: “Tandenknarsen kan tandslijtage veroorzaken en na verloop van tijd kan het leiden tot vernietiging van de tandstructuur zelf en het bot dat de tand in het kaakbot ondersteunt.”

Slijtage is redelijk makkelijk te herkennen. Als je ziet dat je tandkroon (het zichtbare deel van de tand) verandert, kan het zomaar slijtage zijn. Je kunt bijvoorbeeld zien dat er een hoekje mist of een barstje in de tand zit. Maar ook verkleuring in de vorm van witte strepen en een verschuiving in de tanden kunnen wijzen op tandklemmen.

5. Gevoeligheid voor eten en drinken

Dat tandenknarsen je manier van eten beïnvloedt, is misschien niet zo gek. Eten is tenslotte waarvoor je je tanden veel gebruikt. Als chronisch tandenknarser ben je gevoelig voor warme en koude voeding. Dat komt doordat je tanden slijten en er kleine barstjes in zitten. Daardoor komt de zenuw van de tand (zo goed als) bloot te liggen. En die pijn als je een koude slok water neemt, voel je meteen. Zeker niet fijn!

6. Vermoeidheid overdag

Een laatste signaal dat kan wijzen op tandenknarsen is vermoeidheid overdag. Onbewust ben je om de paar uur wakker vanwege het ongemak of de pijn. Ook een constant bewegende mond kan zorgen voor een slechte slaap. En die gemiste minuten hebben invloed op je dag. Je hebt niet optimaal kunnen slapen en bent dus overdag moe.

Raadpleeg je tandarts

Als je ineens last hebt van gevoelige tanden of een van de andere bovenstaande signalen herkent, is het verstandig om contact op te nemen met je tandarts. Zij kunnen dan naar je gebit kijken en eventuele andere problemen, zoals een infectie of andere gewoontes, uitsluiten. Ook kunnen ze je helpen met een behandeling.

Bron | Huffpost

Nynke KooyGetty Images/iStockphoto

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden