null Beeld

Astma tijdens een hittegolf: zó ga je daar het beste mee om

We zitten allemaal al bijna een week flink te zweten; wat is het warm, hè? Hoewel we allemaal wat slechter slapen en het warm hebben, heeft dit weer op mensen met longaandoeningen extra veel effect. Hoe kun je het beste met astma omgaan tijdens een hittegolf? We zochten het uit.

Meer klachten door hitte

Iedereen is wat eerder moe en moet het wat rustiger aan doen, maar als je astma hebt word je extra hard geraakt door de hittegolf. Uit onderzoek onder astmapatiënten in het Verenigd Koninkrijk blijkt dat bijna driekwart van hen meer klachten ondervind door hun longaandoening tijdens de hitte. Een derde van de deelnemers moest extra medicatie nemen door benauwdheid of een astma-aanval tijdens de hittegolf. Ook moest ongeveer één op de vijf deelnemers het rustiger aan doen of zelfs thuisblijven van werk of school, omdat ze door de hoge temperaturen minder energie hebben of te benauwd zijn.

Slechte luchtkwaliteit

Dat mensen meer last hebben van hun astma tijdens de zomer, heeft verschillende oorzaken. Ten eerste zijn de hoge temperaturen buiten vaak een trigger, vooral wanneer iemand vanuit een koelere ruimte in de hitte terechtkomt. Ook is er vaak sprake van een hoge luchtvochtigheid en hebben we in Nederland regelmatig last van smog, zoals afgelopen weekend ook gemeld werd. Als de luchtkwaliteit slecht is door smog, krijg je eerder last van kortademigheid en hoesten. Vooral bij mensen met astma, COPD of een andere longaandoening kan dit problematisch zijn.

Lees ook:

Meer last van de warmte dan een ander? Dít kunnen de oorzaken zijn

Omgaan met astma

Om astmaklachten en oververhitting te voorkomen, is het verstandig je te houden aan de maatregelen van het hitteplan samengesteld door het RIVM. Dat betekent dus voldoende water drinken en jezelf én je huis zo koel mogelijk houden. Geen intensieve inspanningen doen, vooral niet op dagen waar er sprake is van veel luchtvervuiling.

Moet je wel naar buiten? Zorg dan dat je dat op een verstandige manier doet. Probeer het warmste moment van de dag, tussen 12 en 16 uur, te ontlopen. Niet alleen zijn de temperaturen dan het hoogst, maar op dat moment is er meestal ook het meeste smog in de buitenlucht. Door ’s ochtends vroeg of later in de avond naar buiten te gaan, sla je zo dus twee vliegen in één klap. Neem – als je deze hebt – je medicatie in en zorg dat je het voor noodgevallen ook bij je hebt. Het is niet verstandig om een puffer in je auto te laten liggen in verband met de hoge temperaturen; deze kun je beter bij je dragen.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | Asthma UK, Longfonds

Beeld | iStock

Ilse van Roekel

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden