null Beeld Getty Images/iStockphoto
Beeld Getty Images/iStockphoto

Artsen waarschuwen: waarom je door ongezond eten blind kunt worden

Dat een dieet van enkel junkfood het risico op hart- en vaatziekten, obesitas en kanker verhoogt, is algemeen bekend. Maar minder bekend is dat het gebrek aan vitaminen en mineralen dat met een dergelijk eetpatroon gepaard gaat, ook kan lijden tot blindheid.

Wie langdurig ongezond eet kan daarmee zijn oogzenuw permanent beschadigen, zo schrijven Britse artsen deze week in het vakblad Annals of Internal Medicine.

Vitamine B12-tekort

In het artikel beschrijven de artsen het verhaal van een jonge Britse patiënt die op 15-jarige leeftijd bij de huisarts kwam met vermoeidheidsklachten. Uit onderzoek bleek dat hij een vitamine B12-tekort heeft. De dokter schreef hem injecties en een dieetadvies voor. Een jaar later kwam de jongen terug bij de huisarts. Dit keer omdat hij opmerkte dat hij minder goed kon horen en zien. Een oorzaak werd niet gevonden, tot hij na een jaar bijna blind was.

Chips en patat

Uit onderzoek dat toen uitgevoerd werd, bleek dat hij niet alleen een tekort aan vitamine B12, maar ook aan koper, selium en vitamine D had. Bovendien was zijn zinkniveau te hoog en zijn botdichtheid sterk afgenomen. Uiteindelijk biechtte de jongen op dat hij de laatste jaren niets anders dan chips, patat, wit brood en bewerkt varkensvlees had gegeten. Hierop concluderen de artsen dat zijn verminderde zicht kan worden verklaard door de aandoening ‘nutritionele optische neuropathie’.

Gebrek aan voedingsstoffen

Nutritionele optische neuropathie is een aandoening waarbij de oogzenuw beschadigd is door gebrek aan bepaalde voedingsstoffen. Normaal gesproken komt dat alleen in landen voor waar veel armoede is en voedseltekorten zijn. Als het al in ontwikkelde landen voorkomt, is dat vaak omdat patiënten darmproblemen hebben of medicijnen gebruiken waardoor hun lichaam niet goed in staat is om voedingsstoffen op te nemen.

Voedseltekorten door veganistisch dieet

Bijvoorbeeld doordat mensen steeds meer junkfood nuttigen en gezondere alternatieven links laten liggen. Maar ook het steeds populairder wordende veganistische dieet kan – als het niet voldoende wordt aangevuld om een vitamine B12-tekort te voorkomen – leiden tot nutritionele optische neuropathie.

De onderzoekers hopen dat hun artikel ertoe leidt dat huisartsen meer oog krijgen voor het feit dat een ongezond dieet ook tot aandoeningen kan leiden die we op dit moment niet direct met ongezond voedsel associëren.

Waarschuwing

De artsen hopen met hun artikel mensen te waarschuwen, omdat ze vrezen dat de aandoening mogelijk steeds vaker voorkomt in ontwikkelde landen doordat meer mensen junkfood nuttigen. Maar ook een veganistisch voedingspatroon kan volgens de artsen, als het niet wordt aangevuld met voedingssupplementen, leiden tot nutritionele optische neuropathie. Als de aandoening vroeg wordt ontdekt, kan de geleden schade gelukkig nog worden teruggedraaid. Helaas was het voor de genoemde Britse patiënt al te laat: hij krijgt zijn goede zicht niet meer terug.

null Beeld

Gezond, gevarieerd én lekker eten lukt in ieder geval wel met de recepten uit het Margriet-kookboek.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | Annals of Internal Medicine

Beeld| iStock

Redactie MargrietGetty Images/iStockphoto

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden