null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Artsen ontdekken oorzaak waarom sommige mensen zó ziek worden van corona

Hoe kan het dat de ene patiënt met Covid-19 bijna geen klachten heeft, terwijl een ander heel ziek wordt door corona? Wetenschappers van het Amsterdam UMC denken nu het antwoord op die vraag gevonden te hebben.

En nu de oorzaak bekend is, hebben ze waarschijnlijk óók een betere behandeling gevonden voor patiënten die ernstig ziek zijn door corona.

Ziek door corona

Dat de één zo ziek is door corona terwijl het voor een ander een simpele verkoudheid lijkt te zijn, heeft alles te maken met antistoffen. Patiënten die zeer ernstig ziek worden door het virus blijken veel afwijkende antistoffen te produceren. Die antistoffen wekken vervolgens een schadelijke ontstekingsreactie op in de longen, wat nare gevolgen heeft.

Immunoloog Jeroen den Dunnen legt uit: “De ontstekingsreactie die bedoeld was om het virus aan te vallen, tast dan ook de eigen weefsels aan. Bovendien raken de bloedvaten lek en lopen de longen vol met vocht.” Ook gaan de bloedplaatjes door die antistoffen klonteren, waardoor overal in het lichaam bloedpropjes voorkomen – met alle gevolgen van dien.

Lees ook:

Dit is wat we tot nu toe weten over langdurige coronaklachten (en dít nog niet)

Medicijnen

En omdat nu bekend is dat dit de reden is dat sommige mensen zo ziek zijn door corona, weten de experts ook beter hoe dit aangepakt kan worden. Om deze ernstige gevolgen te bestrijden zijn namelijk geen antivirale medicijnen nodig, maar medicijnen die de afweerreactie onderdrukken. Momenteel krijgen patiënten in het ziekenhuis al wel dat soort medicijnen, bijvoorbeeld dexamethason, maar die leggen het immuunsysteem helemaal plat.

De onderzoekers van het Amsterdam UMC hebben daarom nu een ander medicijn onderzocht, fostamatinib. Dat middel zorgt er wel voor dat de afweercellen in de longen niet overactief reageren op de antistoffen, maar nog wél op het virus. Volgens Den Dunnen is het daarom een “veelbelovende kandidaat” voor de behandeling van mensen die heel ziek zijn door corona.

Eerste testen succesvol

Fostamatinib is al een goedgekeurd geneesmiddel, en mag dus meteen getest worden. De eerste resultaten zijn al binnen en lijken voorzichtig succesvol te zijn. Onderzoeker Menno de Winther vertelt dat er nu 59 mensen geweest zijn die fostamatinib kregen. “In de groep van dertig die het middel kregen, overleden minder mensen, waren de bijwerkingen minder en herstelden mensen sneller dan de 29 patiënten die een placebo kregen.”

Inmiddels is er een vervolgonderzoek begonnen in meer dan veertig ziekenhuizen, waaruit moet blijken of dit medicijn definitief gebruikt kan worden bij mensen die ernstig ziek zijn door corona.

Bron | ANP

Beeld | Getty Images

null Beeld

Margriet 20 ligt nu in de winkel! Met daarin deze week: alles over koningin Máxima en haar favorieten, Dominique (51) heeft parkinson, pubers in huis: dag seksleven en natuurlijk nog véél meer. Haal het nummer snel in huis of bestel ‘m online zonder verzendkosten.

Ilse van RoekelGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden