null Beeld

Artsen doen bizarre ontdekking bij patiënt die al jarenlang hoofdpijn heeft

Zo'n extreme hoofdpijn hebben, dat je ervan moet zweten, flauwvallen en overgeven. Het overkwam de Amerikaanse Gerardo Moctezuma. De oorzaak? Iets heel bizars.

Er werd namelijk een lintworm in zijn hersenen ontdekt.

Al jaren hoofdpijn

De lintwormlarven hadden de man uiteindelijk kunnen doden als hij nog iets langer had gewacht met naar de dokter gaan. Gerardo liep al jaren rond met extreme hoofdpijn, maar weigerde al die tijd naar de dokter te gaan. Toen hij dit uiteindelijk wel deed, kwam uiteindelijk naar voren dat de steken in z’n hoofd werden veroorzaakt door lintwormen die hier waarschijnlijk al jaren zaten.

Lintworm oorzaak hoofdpijn

Neurocysticercosis. Dat is het moeilijke woord voor deze zeldzame situatie, waarbij een parasiet zich in je hersenvocht nestelt. Het komt elk jaar bij zo’n duizend patiënten voor in Amerika. Volgens Moctezuma’s behandelend arts, Jordan Amadio, heeft de parasiet zich waarschijnlijk in z’n hersenstam genesteld toen hij nog in Mexico woonde. Moctezuma is veertien jaar geleden naar Amerika verhuisd, dus de lintwormlarven draagt hij al meer dan een decennium met zich mee.

Hóe dan?

Maar hoe komt die lintworm daar toch terecht? Dat is nog een beetje een raadsel. Normaal vestigen lintwormen zich namelijk in je darmen. De parasiet komt vaak in het menselijk lichaam terecht wanneer iemand rauw varkensvlees eet, of wanneer iemand in aanraking komt met eten, water of grond waar lintwormeitjes in leven.

Lintworm voorkomen

Volgens Amadio is het beste wat je kunt doen om deze nachtmerrie te voorkomen, je handen altijd te wassen voor je iets eet. Eet ook alleen voedsel waarvan je honderd procent zeker weet dat het in een hygiënische omgeving is gekookt. Pas tijdens het koken van je eten ook altijd op voor kruisbesmetting. Dit kan je voorkomen door verschillende messen en snijplanken voor vlees en groenten te gebruiken.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | CNN

Beeld | iStock

Carmen Felix

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden