ARFID is een relatief onbekende eetstoornis: dit wil je erover weten Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

ARFID is een relatief onbekende eetstoornis: dit wil je erover weten

Bij het woord 'eetstoornis' denken de meeste mensen waarschijnlijk aan anorexia nervosa of boulimia nervosa. Maar er bestaan ook andere ernstige stoornissen die te maken hebben met eten, waaronder het relatief onbekende ARFID. We leggen uit wat deze vermijdende eetstoornis is.

Het is méér dan alleen kieskeurig zijn met wat je eet.

Wat is ARFID?

De naam ARFID is een afkorting van Avoidant/Restrictive Food Intake Disorder, in het Nederlanders vertaald: een vermijdende/restrictieve voedselinname-stoornis. Hoewel ARFID pas in 2013 officieel opgenomen is als eetstoornis in het psychiatrisch handboek DSM-V, bestaat deze problematiek al veel langer. Eerder werd deze stoornis gediagnosticeerd als Eating Disorder, Not Otherwise Specified of EDNOS, een overkoepelende diagnose van eetstoornissen die niet passen in de diagnose van anorexia of boulimia.

Als je lijdt aan ARFID, vermijd je bepaalde voedingsmiddelen. Deze wil je niet eten omdat je dat niet durft, bijvoorbeeld door een niet-rationele angst voor de kleur, textuur, temperatuur of smaak. Ook kun je bij deze eetstoornis dingen niet willen eten omdat je bang bent te gaan braken, dat je zult stikken of dat het eten niet zal zakken. Het is veel meer dan kieskeurig zijn met eten: de angst en afkeer bij ARFID zijn zo sterk dat het grote gevolgen kan hebben.

Tekenen die kunnen wijzen op ARFID

Maar hoe weet je dat het gaat om ARFID en niet om een moeilijke eter? Er zijn eenaantal tekenen die mogelijk wijzen op deze eetstoornis:

  • Je wilt of durft bepaald eten niet te eten. Dat kan diverse redenen hebben, zoals hierboven beschreven.
  • Dat je te weinig eet komt niet door anorexia of boulimia. Je bent namelijk niet bang om aan te komen of ontevreden met je lichaam.
  • Omdat je te weinig binnenkrijgt, val je af of ontstaan er vitaminetekorten. Het kan soms zo zijn dat je daardoor voedingssupplementen of sondevoeding nodig hebt. Sommige mensen vallen af omdat ze te weinig eten, maar het kan ook zo zijn dat je aankomt omdat je alleen ongezonde producten durft te eten.
  • Je kunt of durft met ARFID vaak niet samen met anderen, of buiten de deur, te eten waardoor je geïsoleerd raakt. Dit kan grote sociale gevolgen hebben.
  • ARFID komt vaak voor in combinatie met een andere aandoening, bijvoorbeeld een angstroonis, autisme of ADHD. Het kan ook zo zijn dat je alleen ARFID hebt.

Denk je dat jij, je partner of (klein)kind ARFID heeft? Dan is het verstandig een afspraak te maken bij de huisarts. Het is een ernstige eetstoornis die alleen met een behandeling over zal gaan. Onbehandelde ARFID kan op termijn grote gevolgen hebben, zoals sociale isolatie en blijvende lichamelijke problemen.

Behandeling van deze eetstoonis

Hoe de behandeling van ARFID eruit ziet, verschilt per persoon. Deze eetstoornis kan diverse oorzaken hebben, die mede bepalen welke aanpak er nodig is. Gedragstherapie is de belangrijkste behandelvorm van deze eetstoornis. Je leert hierbij bijvoorbeeld wennen aan het eten dat je nu vermijdt: in kleine stapjes wordt de hoeveelheid producten die je durft te eten, opgebouwd. Ook zul je bespreken hoe je de angstige gedachten die je hebt over eten en het voedsel dat je eet, kunt vervangen door andere gedachten. De lichamelijke tekorten die je kunt hebben door ARFID worden aangepakt met voedings- en vitaminesupplementen, tot je zelf een volledig en veelzijdig dieet kunt volgen.

Bron | Thuisarts, Parnassia

Ilse van RoekelGetty Images
Meer over

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden