Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Gezondheid

Waarom kijken naar een aquarium stressverlagend werkt (zelfs via je computer)

waarom-kijken-naar-een-aquarium-stressverlagend-werkt.jpg

Op kantoor, in de wachtkamer van het ziekenhuis of misschien gewoon in je woonkamer: je ziet regelmatig een aquarium staan. Uit onderzoek blijkt dat het kijken naar een aquarium met vissen heel stressverlagend werkt.

Waarom is dat zo?

Verlaagt de bloeddruk

Onderzoek van de University of Plymouth wijst uit dat het kijken naar vissen kalmerend werkt. Ook zou het de bloeddruk verlagen. Vooral bij mensen die normaal niet zo makkelijk in de natuur kunnen komen, bijvoorbeeld ouderen in een verzorgingshuis of ziekenhuispatiënten. Nienke Endeburg, deskundige op het gebied van de relatie tussen mens en dier, zegt tegen NU.nl dat vissen zorgen voor meer ontspanning bij mensen. Elke aanwezigheid van natuur op een kantoor of in een wachtkamer is al positief. Zo verlagen ook kamerplanten het gevoel van stress, en dragen ze bij aan de hoeveelheid zuurstof in een ruimte.

Verschillende redenen

Er zijn verschillende redenen waardoor een aquarium helpt bij het verlagen van stress. Het geluid van het water werkt ontspannend, net als bijvoorbeeld de golven op een strand. Ook komt het doordat vissen rustig rondzwemmen, en daardoor ook ons eigen tempo lager en meer ontspannen wordt. Daarnaast zegt Endeburg dat een aquarium en de bewegende vissen simpelweg voor afleiding zorgen, waardoor we even niet hoeven te denken aan problemen.

Veel groen en maanvissen

Volgens Erik Rood, die aquariums verhuurt, moet in een stressverlagende variant veel groen zitten, en moet ‘ie geen brommend geluid maken. Hij denkt dat de maanvis veel statigheid en rust uitstraalt, en dat dus een goede vis is tegen spanning en stress. Ook zijn de rustig bewegende, zwierige plantjes in een aquarium heel rustgevend, zegt hij.

Digitaal aquarium

Maar een aquarium is prijzig, moet schoongemaakt worden en er is simpelweg niet overal ruimte voor z’n grote tank. Gelukkig hebben de onderzoekers ook ontdekt dat zelfs digitale vissen ons ook rustiger maken. Het lijkt misschien vergezocht, maar een screensaver of een televisie met een bewegend beeld van vissen helpt om stress te verlagen.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | NU.nl, Environment and Behavior, Mental Help Net
Beeld | iStock

Ook interessant